Društvo

Mašinski će još čekati na dekana

Mašinski fakultet još neko vrijeme ostaće u takozvanom v.d. stanju, nakon što Vijeće ove visokoškolske ustanove juče nije dalo podršku listi kandidata za dekana na kojoj su bili profesori Darko Bajić i Zdravko Krivokapić, saznaje Pobjeda.
Mašinski će još čekati na dekana
Portal AnalitikaIzvor

Na konkurs za dekana, koji je objavljen još 11. septembra prošle godine, prijavila su se tri kandidata, osim Bajića i Krivokapića i profesor Igor Vušanović, koji je „u prvom krugu“ dobio većinsku podršku Vijeća.

Tu odluku, međutim, ukinuo je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore na januarskoj sjednici, postupajući po žalbama Bajića i Krivokapića, koji su uložili prigovor na Vušanovićev izbor zbog nepotpune dokumentacije.

Odluka

Vušanovićevu kandidaturu Upravni odbor je poništio i naložio Vijeću Mašinskog fakulteta da u ponovnom postupku utvrdi, tajnim glasanjem, konačnu listu od dva kandidata čije prijave su ocijenjene kao blagovremene i potpune i koje ispunjavaju uslov za izbor.

- Neko pravi opstrukciju. Lista kandidata nije dobila potrebnu većinu tako da Upravni odbor sada, vjerovatno, neće imati izbora i moraće da raspiše novi konkurs. Vušanović je na prethodnom glasanju dobio apsolutnu većinu i moguće da je to razlog zbog čega Vijeće ne želi da ispuni volju Upravnog odbora – kazao je nezvaničan izvor Pobjede sa Mašinskog fakulteta.

Ovog puta, kako je pojasnio sagovornik tog lista, Vijeće se uopšte i nije izjašnjavalo o kandidatima već samo o listi na kojoj su bila dva kandidata i ona nije dobila podršku.

Kako je ranije objavljeno, profesor Vušanović, u odnosu na protivkandidate Bajića i Krivokapića, dobio je znatno više glasova – čak 20. Njih dvojica tada su dobili jedan šest, a drugi osam glasova. V. d. dekana Mašinskog fakulteta sada je Aleksandar Vujović, inače direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta. On sinoć nije odgovarao na naše telefonske pozive, SMS-ove, niti na mejl.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika