Kultura

44. FEST od 26. februara: "Vlažnost" na otvaranju, premijerno 110 naslova

Program Međunarodnog filmskog festivala - FEST 2016, koji će od 26. februara do 6. marta biti 44. put održan u Beogradu pod sloganom "Briše granice", činiće 110 filmova koji će premijerno biti prikazani u više kino dvorana, najavili su organizatori.
44. FEST od 26. februara: "Vlažnost" na otvaranju, premijerno 110 naslova
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju će otvoriti film "Vlažnost" mladog reditelja Nikole Ljuce, koji će biti prikazan u Sava centru u okviru takmičarskog programa Srpski film.

Festival je podeljen u 12 programa - Glavni takmčarski, Srpski film, Glavni program van konkurencije, Fest 44, Fokus Evropa, Granice, Thrills & Kills, Plazma Festić, Dokumentfest, Microwave, Fest klasik i Specijalne projekcije.

Za ovogodišnji festival izdvojeno je oko 190.000 eura.

Umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić kazao je da će u glavnom takmičarskom programu učestvovati 15 filmova iz 13 zemalja, te da će o dobitnicima nagrada u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi odlučivati internacionalni petočlani žiri. Najbolji film ponijeće nagradu Beogradski pobednik.

- U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života - kazao je Pantelić.

Kako je naveo, ove godine festival je posebnu pažnju posvetio "Šekspirovim ekranizacijama" u okviru programske cjeline Fest klasik, kao i nedavno preminulom Dejvidu Bouviju. Takođe biće obijelježeno 20. godina od smrti Nebojše Đukelića, kojeg će publika moći da se prisjeti kroz projekcije njegovog filmskog izbora i dokumentaraca o njegovom radu. Prvi put biće dodijeljena i nagrada FEDEORA udruženja filmski kritičara Evrope i Mediterana, a biće dodeljene i nagrada FIPRESCI žirija i nagrada koja nosi ime Đukelića.

Pored Sava centra, festivalske dvorane su Dom omladine, Dvorana kulturnog centra, Fontana i Sinepleks Ušće. Karte za festival biće puštene u prodaju u subotu, 6. februara.

Izvor: Blic.rs

Foto: Fest.rs

Portal Analitika