Društvo

ĐOKAJ: Oprezno sa matičnim brojem, jer je ključ za sve lične podatke

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama još utvrđuje da li je i ko prekršio zakon u slučaju objavljivanja u medijima fotografija i imena osoba koje je policija sumnjičila da su izazvali nemire tokom nasilnih oktobarskih demonstracija dijela opozicije i njihovih pristalica, kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik tog tijela Muhamed Đokaj.
ĐOKAJ: Oprezno sa matičnim brojem, jer je ključ za sve lične podatke
Portal AnalitikaIzvor

U fazi nadzora je i postupanje Savjeta za građansku kontrolu policije, koji je na sajtu objavio lične podatke o pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice.

On ističe da građani moraju voditi računa kome i na koji način čine dostupnim svoj matični broj.

- Pogotovo što se na tržištu javlja sve veći broj privrednih subjekata koji nude usluge ili povoljnosti za privilegovane potrošače i tom prilikom obrađuju znatan broj ličnih podataka pa i JMB bez zakonskog osnova. U tom slu- čaju lice daje svoj JMB samo ukoliko je to izraz njegove slobodne volje, a ne uslovljena radnja. JMBG predstavlja individualni i neponovljivi identifikacioni broj, odnosno lični podatak, te stoga uživa posebnu zaštitu jer je upravo on ključ za otkrivanje mnogobrojnih drugih podataka o ličnosti - rekao je Đokaj.

Opširnije u Pobjedi...

foto: volimpodgoricu.me

Portal Analitika