Društvo

Značajan napredak Crne Gore na listi Indeksa percepcije korupcije

Crna Gora napredovala je za čak 15 mjesta na novoj listi Indeksa percepcije korupcije, koju je predstavio Transparency International. U izvještaju za 2015. naša država zauzela je 61. mjesto, dok smo godinu ranije bili na 76. mjestu, među 168 zemalja svijeta.
Značajan napredak Crne Gore na listi Indeksa percepcije korupcije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

I u izvještaju za 2015. Danska je zemlja sa najnižom korupcijom , dok su najkorumpiranije zemlje Sjeverna Koreja i Somalija.

U izvještaju se između ostalog navodi da korupcija i dalje predstavlja veliki izazov za zemlje na Balkanu i da je u korak prati i politička represija.

U poređenju sa 2014. godinom, balkanske zemlje zabilježile napredak, sa manjim indeksima percepcije korupcije. U region u borbi protiv korupcije najviše je napredovala Crna Gora, zatim Hrvatska za 11 mjesta, Srbija i Kosovo za sedam i BiH za četiri mjesta.

Najmanje korumpirane zemlje su Finska, Švedska, Novi Zeland, Holandija, Norveška, Švajcarska, Singapur, Kanda, Njemačka, Velika Britanija.

S druge strane, zemlje sa visokom korupcijom su Haiti, Venecuela, Irak, Libija, Angola, Južni Sudan, Sudan, Avganistan.

U posljedne četiri godine veliki pad zabilježile su Libija, Australija, Brazil, Španija i Turska, dok su izvjestan napredak u borbi protiv korupcije ostvarile Grčka, Senegal i Velika Britanija.

Korupcija se mjeri pokazateljima kao što su sloboda medija, transparentnost javne potrošnje, koncentracija vlasti, zatim da li je pravosuđe nezavisno i pravi li razliku između bogatih i siromašnih.

Indeks percepcije korupcije baziran je na mišljenjima eksperata koji se bave proučavanjem ovog problema.

RTCG

Portal Analitika