Abiznis

Godišnja kontribucija Fondu za Zapadni Balkan 30.000 eura

Vlada je na jučerašnjoj sjednici verifikovala Sporazum o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan, čije će sjedište biti u Tirani. Zvaničnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosovo, Makedonije, Crne Gore i Srbije su parafirali sporazum 13. novembra 2015. u Pragu, a inicijalna ideja o formiranju fonda definisana je odredbama zapadno-balkanske zajedničke izjave, potpisane 31. oktobra 2014. godine u Bratislavi, u saradnji sa VIšegradskom grupom.
Godišnja kontribucija Fondu za Zapadni Balkan 30.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

 “Sporazum se usvaja u skladu s relevantnim zakonodavstvom svake ugovorne strane, a stupa na snagu dana kada je posljednji instrument potvrđivanja ovog sporazuma deponovan kod Vlade Republike Albanije, u svojstvu depozitara. Republika Albanija, djelujući kao depozitar, obavijestiće sve ugovorne strane o deponovanju svih instrumenata o potvrđivanju, od stupanja na snagu ovog sporazuma, kao i bilo koje druge činjenice vezane za ovaj sporazum. Svaka ugovorna strana može se povući iz ovog Sporazuma u bilo koje vrijeme pisanom notifikacijom depozitara, koji će poslati ovjerenu kopiju te notifikacije svakoj ugovornoj strani. Povlačenje stupa na snagu šest mjeseci od datuma na koji je depozitar primio notifikaciju”, precizirano je sporazumom.

U Statutu fonda se navodi da se njegova svrha ogleda u promovisanju razvoja bliže saradnje između ugovornih strana, jačanja povezanosti između ugovornih strana, integracije ugovornih strana u Evropsku uniju i zajedničkog predstavljanja ugovornih strana u trećim zemljama.

“Fond ispunjava svoje ciljeve pružanjem finansijske podrške u svakoj oblasti koja doprinosi prekograničnoj i međuregionalnoj saradnji, kao i jačanju integralne povezanosti, posebno u sljedećim oblastima- promovisanja i razvoja kulturološke saradnje, promovisanja i razvoja naučne razmjene u oblasti obrazovanja između ugovornih strana, promovisanja i razvoja programa razmjene omladine i promovisanja održivog razvoja ugovornih strana. Saradnja između ugovornih strana u ovim oblastima, a koja je regulisana drugim međunarodnim ugovorima, se neće ugroziti”, ističe se u Statutu.

Osim projekata ugovornih strana, fond može pružiti podršku projektima drugih zemalja koje nijesu ugovorne strane, ukoliko su najmanje dva partnera u svojstvu suorganizatora iz zemalja koje su ugovorne strane i ukoliko je tema samog projekta povezana sa regionom zapadnog Balkana.  

Upravni organi Fonda su Savjet ministara vanjskih poslova, Savjet visokih službenika, izvršni direktor i Sekretarijat.  Savjet ministara vanjskih poslova odobrava budžet fonda, godišnje iskaze i potrošnju budžeta. Savjet ministara vanjskih poslova definiše godišnje doprinose ugovornih strana I datume uplate doprinosa.

“Godišnja kontribucija svih zemalja osnivača Fonda je 30.000 eura, što povlači obavezu da i Crna Gora na godišnjoj osnovi izdvaja pomenuta finansijska sredstva. Iznos kontribucija može varirati odlukom Savjeta ministara vanjskih poslova, kao najvišeg tijela fonda. Višegradski Fond će, takođe, doprinijeti osnivanju fonda kontribucijom od 80.000 eura”, precizirano je Statutom.

Portal Analitika