Abiznis

Novi Okvir partnerstva: Svjetska banka nastavlja sa podrškom Crnoj Gori

Povećanje otpornosti na šokove i volatilnosti crnogorske ekonomije, smanjenje nezaposlenosti i neaktivnosti stanovništva, unapređenje šansi za održivi rast potenciranjem razvoja privatnog sektora, te podrška pristupanju EU, ključni su parametri novog strateškog Okvira partnerstva Svjetske banke sa Crnom Gorom, za period 2016-2020. godine, istaknuto je na konsultativnom sastanku tima Svjetske banke sa predstavnicima poslovnih asocijacija, privatnog i finansijskog sektora, te lokalnih samouprava koji je danas održan u Privrednoj komori Crne Gore.
Novi Okvir partnerstva: Svjetska banka nastavlja sa podrškom Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Okvir partnerstva sa Crnom Gorom za 2016-2020 je u izradi i očekuje se da će biti završen na proljeće ove godine.

"Cilj sastanka je bio da Grupacija Svjetske banke putem konsultacija dobije što potpuniju informaciju gdje bi njena pomoć bila najefikasnija, te koje su prioritetne oblasti za angažovanje, ne samo kroz obezbjeđivanje kreditnih sredstava, već i pružanjem ekspertske pomoći", navodi se u saopštenju Privredne komore Crne Gore.

Pospješivanje razvoja privatnog sektora SB vidi kroz unapređenje poslovne i institucionalne integracije, usvajanje tehnologija i regulatornih standarda, te prava intelektualne svojine.

Iz te institucije su najavili da će nastaviti podršku Crnoj Gori kroz MIDAS i projekte podrške rješavanju industrijskog otpada, obrazovanju, inovacijama i energetskoj efikasnosti, a u pripremi su oni koji se odnose na zdravstvo i poresku administraciju.

"Potencijalne oblasti okvira partnerstva su očuvanje makroekonomske stabilnosti Crne Gore, pospješivanje konkurentnog poslovnog okruženja, kao i olakšavanje stvaranja novih radnih mjesta i razvoj vještina", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici crnogorskog privrednog i javnog sektora vide značajnu ulogu SB u transferu znanja, podsticanju vještina preduzetnika, pomoći start-up biznisu i razvoju korporativnog upravljanja. 

Oni smatraju da ta institucija može bitno doprinijeti razvoju poljoprivrede, turizma, energetike i građevinskog sektora. 

Dok su privrednici na sastanku ukazivali na to da pojedine lokalne takse, poput naknada za komunalno opremanje, opterećuju njihovo poslovanje, predstavnici lokalnih samouprava su istakli da će njihovo ukidanje dodatno otežati funkcionisanje opština i ulaganje u razvoj ambijenta za poslovanje. 

"Eksperte Svjetske banke interesovalo je da li su lokalne samouprave razmišljale o privatno-javnom partnerstvu kao modelu za efikasno obavljanje funkcija, na što je rečeno da taj vid saradnje postoji u pojedinim opštinama", navodi se u saopštenju. 

Predstavnici finansijskog sektora smatraju da je potrebna bliža saradnja Svjetske banke sa poslovnim bankama u Crnoj Gori koje, kako su istakli, efikasnije mogu plasirati njen novac u crnogorsku privredu.

U radu sastanka su učestvovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, predstavnici Grupacije Svjetske banke Karla Pitalis i Havijer Suarez, Međunarodne finansijske korporacije IFC Tomas Lubek i Zoran Martinovski, Multilateralne agencije za garanciju investicija MIGA Olivije Lamber sa članovima svojih timova, zatim Luka Đurović, Alter modus, Nikša Bulatović, CEED Consulting, Mirza Mulešković, UPCG, Žana Đukić iz Zajednice opština, Vinko Nikić i Nikola Kaluđerović iz Lovćen banke, Abaz Kujović, Opština Bijelo Polje, Dragutin Đeković, Glavni grad i drugi.

cdm

Portal Analitika