Abiznis

Popović: Prije prodaje Luke Bar modernizovati saobraćajnu infrastrukturu

Luku Bar bi, sa stanovišta dugoročnog javnog interesa, bilo krajnje problematično prodavati prije nego što se završi dio autoputa i ne modernizuje željeznička pruga prema Beogradu, ocijenio je profesor Univerziteta Mediteran u Podgorici, Milenko Popović.
Popović: Prije prodaje Luke Bar modernizovati saobraćajnu infrastrukturu
Portal AnalitikaIzvor

"Činjenica je da upravo zbog ograničenja saobraćajne infrastrukture, kojom bi se moglo 'dobaciti' do srednje Evrope, kapaciteti Luke Bar ni upola nijesu iskorišćeni. Zato bi trebalo sačekati sa prodajom Luke makar dok se minimalno ne kompletira odgovarajući dio saobraćajne mreže", rekao je Popović za list Danas.

On je pitao zašto kineskim partnerima, koji grade autoput Bar-Boljare, nije u paketu ponuđena i Luka Bar, pri čemu bi se izgradnja autoputa finansirala ne kroz kreditni aranžman, nego kroz privatno-javno partnerstvo.

"Mislim da bi to kineskim partnerima moglo biti zanimljivo, jer bi zbog očekivanog porasta frekventnosti puta mogli 'internalizirati' prihode od te dvije komplementarne aktivnosti. Za Luku bi se u tom slučaju mogla dobiti bolja cijena, a i rizik likvidnosti bi se prebacio sa budžeta na kineskog partnera, koji bi ih, zbog povećane 'internalizacije', mogao lako apsorbovati", kazao je Popović.

Preostali kapacitet zaduživanja države, koji je, kako je ocijenio, dosta skučen, mogao bi se iskoristiti za gotovinski izdašne i neupitne projekt, na primjer u sektoru energetike.

Popović je, analizirajući najavljenu privatizaciju Luke Bar u kontekstu zbivanja na svjetskom tržištu, saopštio da je osnovno pitanje da li je to pravi trenutak za takav potez, s obzirom na to da mnogi indikatori ukazuju na prijetnju novim snažnim padom privredne aktivnosti na svetskom nivou.

Popović je podsjetio da se od početka oktobra bilježe lomovi na svetskom tržištu kapitala, kao i pad cijena nafte i drugih proizvoda koji se kotiraju na produktnim berzama.

"Konstantan pad brzine opticaja novca, prisutan još od 2008. godine, ukazuje na to da bi moglo doći do kolapsa svetske ekonomije, poput onog iz 2008. Pad svjetske trgovine, koji bi neminovno uslijedio, smanjio bi atraktivnost takve investicije, pa bi se lako moglo desiti da ne dobijemo nijednu iole valjanu ponudu", rekao je Popović.

On je naveo da je očigledno da je Srbija dugoročno zainteresovana za jednu takvu investiciju.

"Ipak, imajući u vidu aktuelnu situaciju u toj državi, kao i okolnost da ta investicija ne bi mogla odmah da generira neke značajne prinose, čini mi se da bi tako nešto moglo biti problematično i za javne finansije i za ekonomiju Srbije", saopštio je Popović.

On je rekao da Srbija samo za otplatu javnog duga izdvaja nešto više od 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno više od 35 odsto budžetskih prihoda.

"Ako bi se ova trgovina mogla obaviti za mali iznos novca, što s obzirom na okolnosti nije isključeno, onda bi i kratkoročno posmatrano, takav potez mogao biti u interesu srbijanske ekonomije", smatra Popović.

Kako piše list, odluka Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Crne Gore, da Luku Bar uvrsti u plan privatizacije za ovu godinu, kao i najava srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da je Vlada Srbije zainteresovana za kupovinu, izazvala je veliku pažnju.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da je vladajuća koalicija dodijelila turskoj kompaniji koncesiju za korišćenje lučkih terminala za pretovar kontejnera i generalnog tereta na području Luke Bar.

"Tim potezom je 'srce' Luke Bar faktički izdvojeno iz sistema pa se sada postavlja pitanje koja je vrijednost ostatka sistema i pod kojim uslovima se može obaviti privatizacija", rekao je Damjanović.

On je saopštio da je imao priliku da u Skupštini, povodom koncesionog posla, polemiše sa potpredsjednikom Vlade, Vujicom Lazovićem, oko strateških saobraćajnih prioriteta insistirajući da se Luka Bar i željeznica posmatraju kao neraskidiva cjelina, u kontekstu modernizacije i stvaranja optimalnih uslova za puno saobraćajno povezivanje i valorizaciju postojećih kapaciteta i Luke Bar i željeznice.

Damjanović smatra da strateški partner za Luku Bar mora da ponudi plan modernizacije željeznice i dodaje da su Srbija, Mađarska i srednja Evropa, posmatrano u strateškom i ekonomskom smislu, prirodno zaleđe Luke Bar.

"Činjenica je da kineske kompanije pokazuju interesovanje da se dionica pruge od Luke u Pireju do Beograda, i dalje do Budimpešte, modernizuje i stavi u funkciju izuzetno značajnog transportnog koridora. Ta prilika je propuštena kad je riječ o dionici Bar-Beograd jer aktuelni partner, očigledno, nije zainteresovan da, inače jeftinu koncesiju, koristi za širenje posla već za, kako to ukazuju dostupni podaci, održavanje status kvo", naveo je Damjanović.

On je zaključio da će interesovanje Srbije za eventualnu privatizaciju Luke Bar biti test pravih namjera oko njene budućnosti i načina valorizacije.

Izvor: Mina

Portal Analitika