Abiznis

PwC: Sedam trendova koji će obilježiti ekonomiju u 2016.

Grupa ekonomista konsultantske kuće Prajsvoters-Kupers (PwC) iznijela je svoje ekonomske prognoze za 2016. godinu: najbrži privredni rast zemalja G7 od 2010, niže cijene roba na tržištima i kraj krize eurozone.
PwC: Sedam trendova koji će obilježiti ekonomiju u 2016.
Portal AnalitikaIzvor

Glavni ekonomista u PwC podružnici u Velikoj Britaniji, Džon Hoksvort, ukratko objašnjava da se očekuje ubrzani oporavak SAD-a, dok će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje ostvarivati rast pod najvećim uticajem potrošnje. No, još jedna teška godina čeka nekod moćne zemlje BRIK-a (Brazil, Rusija Indija i Kina) "uz značajno odskakanje Indije".

Mirna plovidba za G7: Očekuje se da će prosječan rast BDP-a zemalja G7 biti veći od dva odsto, što bi bila najbrža stopa rasta od 2010. Suprotno tome, u grupi zemalja u razvoju E7 rast će se usporiti, ali će i dalje biti brži od G7. U toj grupi rast brazilske i ruske privreda će pasti, Kine usporiti, a Indija će postati zvijezda grupe.

Geopolitika zamjenjuje ekonomiju: Tri geopolitičke teme i dalje će prevladavati naslovnim stranama. Prva je emigrantska kriza u Evropi koja bi mogla da se smiriti u zimskom razdoblju, ali opet da se razbukta na proljeće. Druga je odgovor međunarodne zajednice na krizu na Bliskom istoku. Treća je referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji.

I dalje niže cijene roba: Ovo su dobre vijesti za većinu preduzeća, domaćinstava i tvoraca politike u privredama koja uvoze sirovine, ali predstavlja izazov u zemljama koje uveliko zavise od njihovog izvoza.

Kraj krize u eurozoni: Periferne ekononomije rašće brže od glavnih privreda već drugu godinu zaredom. Kriza u Grčkoj mogla bi ponovno da se razbukta, ali to ne bi trebalo da se proširi na okolne zemlje. Stoga ekonomisti PwC-a očekuju da će 2016. označiti barem početak kraja šire finansijske krize u eurozoni. Budući da je većina nestabilnosti u perifernim ekonomijama pod kontrolom i u toku su strukturalne reforme, vjerovatno je da će BDP eurozone porasti za otprilike 1,6 odsto u 2016, što bi bila najveća stopa rasta od 2011. godine.

Indija - zvijezda grupe E7: U PwC-u očekuju da će Indija i drugu godinu za redom rasti brže od Kine i ostvariti rast realnog BDP-a od otprilike 7,7 odsto. Indija će nastaviti da ubira plodove najnovijih reformi. Prošlogodišnjim rezom kamatne stope s osam odsto na 6,75 odsto Indijska centralna banka pridonijeće ovogodišnjem porastu potrošnje i ulaganja. Takođe bi trebalo da se povećaju strane direktne investicije u nerazvijeni indijski sektor proizvodnje, jer je ukinut velik broj ograničenja za strana ulaganja.

Pad rasta kineskog BDP-a: Izgledno je da će se nastaviti usporavanje privrednog rasta Kine, s obzirom na to da je u toku rebalans. Nastaviće se i postupno usporavanje rasta proizvodnje i izvoza. Ali, kineski poslovni lideri nastaviće s prelaskom na područja proizvodnje s većom dodatom vrijednošću. Povećaće se prekomorska ulaganja u kineska preduzeća kako bi se to postiglo, a to će se posebno vidjeti u kupovini preduzeća koja se bave novim tehnologijama te istraživanjem i razvojem. Očekuje se nastavak internacionalizacije juana u skladu s novim koracima prema liberalizaciji iznošenja kapitala, uključujući ukidanje ograničenja na inicijalne javne ponude. Iako PwC-ovi ekonomisti u svom scenariju ne predviđaju recesiju, ona je i dalje značajan negativan rizik na koji bi preduzeća trebalo da obrate pažnju jer bi mogla da imaju snažne sekundarne učinke na neke ekonomije Jugoistočne Azije.

Subsaharska Afrika dodaće "još jednu Australiju": Stanovništvo Subsaharske Afrike (SSA) povećaće se za više od 25 miliona ljudi u 2016, što je više stanovnika nego što ima cijela Australija. Taj porast u skladu je sa ranijim trendovima, jer još od 2006. broj stanovnika u SSA na godišnjem nivou raste za više od 20 miliona ljudi. Nigerija će biti zaslužna za nešto manje od 20 odsto cjelokupnog rasta stanovništva SSA-a u 2016. godini.

Izvor: Tportal.hr/Nikola Sučec

Foto: Guliver/Thinkstock/violetkaipa

Portal Analitika