Društvo

Medicinski otpad se ne odlaže na smetlištima

Medicinski otpad kao potencijalno najopasnija vrsta otpada skladišti se i uništava pod strogo propisanim i kontrolisanim procedurama, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
Medicinski otpad se ne odlaže na smetlištima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pobjedi su iz tog resora kazali da je Crna Gora 2008. godine donijela Strategiju upravljanja medicinskim otpadom, u kojoj se navodi da država godišnje generiše oko 2.333 tone medicinskog otpada, od čega je 75 odsto komunalni medicinski otpad, a 25 odsto opasni medicinski otpad.

Pojašnjava se da je Ministarstvo još krajem juna 2011. godine, potpisao ugovor na 15 godine sa crnogorsko-italijanskim konzorcijumom „Ekomedika“ i „OMP Eco“ kojim je predviđena gradnja postrojenja za obradu medicinskog otpada u Podgorici i Beranama, a kasnije u Nikšiću i Baru.

Dodaje se da je Centar za obradu medicinskog otpada u Beranama, počeo da radi u martu 2013. godine, a u Podgorici u januaru 2014. godine.

Iz Apotekarske ustanove „Montefarm“ kazali su da Crna Gora kao ni ostale države u okruženju medicinski/farmaceutski otpad ne uništava na svojoj teritoriji.

On se, kako su istakli, uništava u Beču, u takozvanim inseneratorima, odnosno posebnim pećima za spaljivanje sa specijalnim filterima.

Iz Kliničkog centra su pojasnili da se u krugu te najveće zdravstvene ustanove nalazi Centar za obradu medicinskog otpada (infektivni otpad i oštri predmeti) u kojem se svakodnevno obrađuje dnevno sakupljen otpad iz te ustanove, „gdje se vodi računa da se pravilno razdvoji, spakuje i transportuje na obradu“.

Izvor: Pobjeda; foto: novilist.hr

Portal Analitika