Komentar

Srbija Anno Domini 2015

Kad razmišljate šta je to obeležilo 2015. g. u Srbiji, čemu bi se gradjanin radovao ne pada vam napamet, skoro ništa!
Srbija Anno Domini 2015
Beba KAPIČIĆ
Beba KAPIČIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Plate i penzije smanjene krajem 2014.g. minorno su povećane uz stalni rast cena svega i svačega, Srbija i dalje stoji na solidnom začelju evropskog standarda, siromaštvo hara, kontejneri mnogima zamenjuju bakalnice, mladi napuštaju otadžbinu ne videći svetliju budućnost u dogledno vreme, lekara je sve manje, odlaze tamo gde se njihov rad vrednuje, evropski zakoni se primenjuju na bazi, dok vrh i dalje funkcionira po ruskom poimanju demokracije! 

Sudjenje tajkunima za bar 24 sporne privatizacije se razvuklo u nedogled, a nove pljačke pristižu dnevno, o kojima nas tu i tamo obavesti poneki još koliko-toliko neovisni medij! Kako “Danas” piše, tajkuni su iz Komercijalne banke, do skora kotirane u vrhu bankarskog poslovanja odneli 30 miliona eura, dok je na čelu bio Ivica Smolić, kadar umirovljene stranke G17, tako da poslednji kvartalni izveštaj dočekuje u veoma lošem stanju zbog kredita davanih nekim od najvećih srpskih tajkuna, vlasnicima: Rudnapa, Verana, Farmakoma, IMK 14. oktobar, Žitku, Minel transformatorima i drugim manjim klijentima, koji te zajmove nisu vratili, a i što bi, može im se! 

Strogoća se trenira na gradjanima, zakoni se striktno primenjuju na  posustalim narodnim masama gde izvršitelji i komunalci zavode drastičan red i po hitnom postupku uručuju rešenja za prekršaje: ako ste slučajno na praznom parkingu aerodroma Tesla kolima nagazili crtu drugog parking mesta, ušli u autobus bez karte, niste platili komunalije par meseci ili  zakasnili sa uplatom 80% uvećanog poreza za vaš topli dom!

Da nije baš sve tako crno, već da postoji i crnje od hleba nasušnog, postarali su se medijski moguli i priuštili gradjanima zabavu u vidu eksponiranja iPhone-ica, Zmajeva, Proročica, Ekrema i ostalih anonimnih bića u rialiti programima, da bi pučanstvo koje još misli svojom glavom shvatilo da pad u ponor još traje i da se moralno dno u Srbiji još ne nazire.

Austrijskom biologu Konradu Lorenzu, dobitniku Nobelove nagrade za medicinu 1973. oduzeta je titula počasnog doktora Salzburškog sveučilišta zbog njegove nacističke prošlosti, objavila je u četvrtak ta institucija, a prenela Hina 17.12.2015! "Lorenz ( 1903-1989) se istaknuo tridesetih godina prošlog stoleća spremnošću " širenja nacističke ideologije" otkrila je ta institucija koja je istraživača nagradila 1983.g. Njegov gubitak titule "počasnog doktora" spada u okvir preispitivanja svih priznanja koje je Salzburško sveučilište dodijelilo u prošlosti jer se više dobitnika sumnjiči za kompromis s nacističkim režimom." 

A 2015.g. ostaće zabeležena u Srbiji kao godina rehabilitacije zločinaca, kolaboranata i izdajnika iz Drugog velikog rata, godina u kojoj se zahuktala revizija istorije po nahodjenju kadrova i miljenika bivših i sadašnjih vlastodržaca, sramne manipulacije sa prošlošću a time i budućnošću zemlje koja se ne može nazvati državom!

U sadejstvu kadrova iz DS-e i savetnika Predsednika Vojvode, novoimenovanog ambasadora u Portugaliji, a bivšeg  člana SNS-a, Homen-Oliver Antićevog poimanja reforme pravosudja "dinastija" Karadjordjević, je amnestirana, tj. rehabilitovana! Oprošteno im je što su pobegli sa nebrojenim blagom  i ostavili narod na milost Hitlerovoj armadi, sudija im je lično doneo presudu kao poklon za Acin Birthday, da bi odmah "Žikina dinastija” pokazala svoj patriotizam i opljačkanoj i siromašnoj Srbiji uputila zahtev za povraćaj "pošteno"  stečene imovine, konfiskovane sa pravom od pobednika iz Drugog svetskog rata!”

"Oslobodjen" je i Čiča Draža Mihailović zbog kažu proceduralnih propusta prilikom sudjenja za zločine protiv čovečnosti, genocida i etničkog čišćenja Muslimanskog i Hrvatskog naroda, saradnje sa Hitlerovom armadom i tako je u zemlji Nedodjiji svečano i slavodobitno poništena presuda iz 1946.g.
Na naslovnici nekog tabloida potom je obitavao samo jedan dan i boldovani naslov: Ko kaže da je Čiča Draža zločinac biće kažnjen!" Poslednje pominjanje istog upriličio je Miroslav-Humanitarac-Mišković darodavac, donator po novinaru b92 “130 praseta” bolno zavapivši prilikom poslednjeg ulaska u Palatu Srpske Pravde i Nepravde:Sude mi kao Draži!

Pokrenut je i postupak za rehabilitaciju "Srpske Majke Tereze" Milana Nedića po vrednosnom sistemu zemlje Srbije ! 

Prema rečima Branke Prpe, zagovornici rehabilitacije Nedića ne mogu da se pozivaju na pravo na drugačiju ocenu događaja i njegove uloge, zato što "ovo nije akademsko pitanje, već je u pitanju zločin čoveka nad čovekom i čovečnošću".

Na TV N1: Profesor Ristović napominje da bi rehabilitacija Nedića bila jedinstven slučaj u Evropi, pošto ni porodica Kvisilnga u Norveškoj, kao ni porodica Petena u Francuskoj, nije pokretala takav proces. On objašnjava da se u postkomunističkim državama stvara novi istorijski identitet, čiji nosioci postaju upravo kolaboracionisti iz Drugog svetskog rata. Kao primer navodi baltičke zemlje u kojima se slave pripadnici dobrovoljačkih SS divizija i proglašavaju borcima za nacionalnu stvar.”

Nastavila se i dugogodišnja praksa svečanih dočeka osudjenih u Hagu ratnih zločinaca iz Balkanske apokalipse devedesetih od ministara u vladi, dok premijer tiho izgovara da i mi nismo “baš bili fini” tijekom nemilih dogadjaja u razgovoru sa stranim državnicima! 

2015. ostaće upamćena po različitim stavovima, predsednika i premijera, dok prvi vuče zemlju ka ruskom poimanju demokratije želeći da je pretvori u Putinovu guberniju i deli ordenje čuvarima i obožavateljima  lika i dela ratnih zločinaca Mladića i Karadžića, premijer se zaklinje u Evropu: Otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom pokazuje jasno trasiran put Srbije, gde to ona ide u budućnosti i šta i od koga očekuje, ali i da će imati mnogo više teških zadataka! Zorana Mihajlović ministarka njegove vlade dodaje da: Srbija neće u evroazijske, već isključivo u čisto evropske integracije. 

Za primat na medijskom nebu nisu se birala sredstva, u ravnopravnoj borbi niskim udarcima, iznošenjem prljavog veša, koja nas je zapljuskivala tijekom godine, gde smo saznali o mnogim nepodobštinama koja se čine “u ime naroda” izmedju Kurira i Pinka, za sada nema pobednika.

Regionalna saradnja bi se činila korektnom da za kraj ove smutne godine nije narušena kakva, takva harmonija. Premijer je najavio zvaničnu posetu tzv. RS i Miletu Dodiku vlasniku velelepne vile u Bgd i još po nečega na: Blagdan Svetog Stefana, koji se obilježava 9. Siječnja, a koji  Republika Srpska slavi kao dan osnivanja, odnosno Dan Republike, i krsnu slavu i ako je: Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog BH. entiteta da izmijeni sporne odredbe!

Predsednik svih gradjana Srbije, počasni gradjanin Berana, Vojvoda Toma Nikolić posle susreta sa ministrom vanjskih Rusije, kada se neovlašćeno pesnički izrazio,”Da što je ljudima majka to je Srbiji Rusija,” jedan je od potpisnika zajedničke deklaracije zemalja procesa Brdo-Brioni, potpisane u novembru u Zagrebu, kojom se podržavaju države aspiranti sa Zapadnog Balkana za članstvo u NATO! 

Za ruski medij ”Sputnjik” Vojvoda-Predsednik, na kraju Anno Domini 2015, čija bi se politika mogla okarakterisati u njegovom pesničkom stilu “Levo, desno, nigde moga stana oj Srbijo ala si pijana”, izjavljuje: „Crna Gora je izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima sa kojima su te organizacije u sukobu - znači, članstvo bez identiteta i samostalnosti“ i dodao da je Montenegro “primer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smeju da je tako tretiraju.” 

Kakva li je Srbija igračka, koja ide od ruke do ruke, da bi na kraju od Tominog zacrtanog puta Velike postala zahvaljujući njegovim svetonazorima Mala Srbija i Ruska Babuška! 
Da li će se gradjani Srbije sabrati, probuditi iz košmarnog sna i po ugledu na Francuze na sledećim izborima reći NE svom predstavniku u svetu a i šire, Tomislavu Nikoliću, vreme će pokazati, do tada…

Na koncu godine stigla je i dobra vest da je u akciji borbe protiv korupcije uhapšeno 79 osoba, za pet se još traga a podnete su i krivične prijave protiv još 39 lica! Svi su uhapšeni zbog sumnje da su od 2004 oštetili državu za više od 100 miliona eura! Izbori nam stižu, izbori nam stižu …. Srbijo Srećna ti Nova 2016.godina!

(Pobjeda)

Beba Kapičić

 

Portal Analitika