Društvo

Stojanović: Podaci dokazuju da dobro radimo

Direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović ocjenjuje da je u narednom periodu prioritet rasvjetljavanje ubistava koja se vode po nepoznatom počiniocu. U razgovoru za Pobjedu, Stojanović je najavio da će uskoro biti riješeno ubistvo koje je prije više godina počinjeno u Budvi. Naš sagovornik ističe i da je u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala realizovano 19 predmeta, dok se jedan broj nalazi kod tužilaca na ocjenu i mišljenje. U ovoj oblasti radi se na još 20 predmeta.
Stojanović: Podaci dokazuju da dobro radimo
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Mnoge istrage za najteža krivična djela se vode po NN počiniocu. Nerasvijetljena su ubistva Armina Osmanagića, Gorana Đuričkovića, Stefana Đukića, Saše Markovića, Ivana Lopičića, Aleksandra Brajovića... Da li i u jednoj istrazi ima pomaka?

STOJANOVIĆ: Mnoge istrage u krivičnim djelima ubistvo, koje su policijski službenici u koordinaciji sa tužilaštvom sproveli u prethodnom periodu, uspješno su okončane i rezultirale su rasvjetljavanjem ovih krivičnih djela, čak i ubistava počinjenih prije više godina, tako da se ne bih složio sa tom konstatacijom. Procenat riješenosti ubistava se po godinama u posljednjih deset godina kreće od 77 odsto do čak 100 odsto, a ukupan procenat rasvijetljenosti od početka 1992. godine do danas je 91,4 odsto, što je veoma dobar policijski rezultat, imajući u vidu i to da ubistva ne samo kod nas nego u regionu i u svijetu uopšte spadaju u krivična djela koja su najteža za dokazivanje. Rasvjetljavanje ubistava koja se vode po nepoznatom počiniocu prioritet su u policijskom radu, ne samo kriminalističke policije, već i drugih policijskih organizacionih jedinica. Četiri od šest ubistava koja ste spomenuli počinjena su 2015. godine i to su jedina ubistva koja su u prošloj godini ostala nerasvijetljena, jer je ostalih 13 ubistava riješeno. Ova krivična djela bila su planirana, sa izvršiocima iz inostranstva, tako da u cilju rješavanja, osim kontinuiranih policijsko-tu- žilačkih aktivnosti, razmjenjuju informacije i ostali materijali sa drugim državama putem međunarodne policijske saradnje i zakonom utvr- đenih instituta. To zahtijeva određeno vrijeme, a ne treba zanemariti ni to da su, shodno saznanjima, pozadina odre- đenog broja ovih krivičnih djela neraščišćeni odnosi u vezi sa krivičnim djelima po- činjenim u inostranstvu. Inspektori koji rade na ovim predmetima ulažu sve profesionalne napore, znanja i vje- štine kako bi ove predmete priveli kraju, a taj rad zahtijeva i izvjesno vrijeme za kvalitetno dokumentovanje dokaz a i materijala koji se prikupljaju. U određenim istragama ima napretka, ali te podatke ne možemo još uvijek dijeliti sa javnošću. Da predani rad daje rezultate pokazuje i to što su samo u 2015. godini, osim 77 odsto ubistava počinjenih iste godine, rasvijetljena i tri ubistva počinjena u periodu od 2003. do 2014. godine, koja nije bilo nimalo jednostavno riješiti. To je ubistvo Nikolaja Lipolisa, italijanskog državljanina čije je tijelo otkriveno u Baru 2009. godine, a koji je ubijen u periodu 2003/2004. godine. Za ovo krivično djelo optuženi su članovi italijanske kriminalne organizacije “Sakra korona unita” (“Sacra corona unita”). Zatim, ubistvo Dragana Bećirovića, počinjeno 2011. godine u Budvi, u vezi sa kojim je osumnjičeno više osoba, kao i ubistvo Andrije Mrdaka počinjeno krajem 2014. godine u Spužu u čijem je izvršenju bio prisutan elemenat planiranosti i inostranosti. Iskoristiću ovu priliku i da saopštim da u skorijem periodu, kao rezultat kvalitetne i kontinuirane saradnje policijskih službenika sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, očekujem rasvjetljavanje jednog teškog krivičnog djela, a radi se o ubistvu koje je počinjeno prije više godina u Budvi. 

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika