Politika

Šabović: Ne treba nam mjesto u pokvarenom autobusu

Poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović kazao je da njegova partija još nije odlučila kako će glasati na sjednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o povjerenju Vladi, ali ističe kako je siguran da će "SDP biti jedinstven u svojoj odluci”.
Šabović: Ne treba nam mjesto u pokvarenom autobusu
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Milo Đukanović inicirao je, a Vlada prihvatila, da se narednih dana, navjerovatnije 21.januara, u parlamentu provjeri pitanje njenog legitimiteta.

Dnevne novine su pitale predstavnike političkih partija kako će glasati kada na dnevni red dođe pitanje povjerenja Vladi.

Na pitanje kojoj odluci su bliže da glasaju za ili protiv Vlade, Šabović je kazao da će glasati onako kako se od njih očekuje, obzirom da DPS, kako kaže, "udara po njima kako stigne”

"Jasno je kako ćemo glasati, prvenstveno zbog toga što se koalicioni sporazum ne ispunjava. Udaraju po nama kako stignu, i zato ćemo im dati odgovor koji zaslužuju”, kazao je Šabović Dnevnim novinama.

Na pitanje da li se plaše činjenice da bi u slučaju da glasaju protiv Vlade, mogli ostati bez jedne ministarske fotelje koje ima SDP, funkcioner ove partije kaže da se "ne plaše ničega”

"To je kao da me pitate da li se plašim da ostanem bez mjesta u autobusu koji je pokvaren. Mašina u kvaru, nema točkova, a vi se plašite za sjedište”, pojasnio je Šabović.

Dnevne novine u vrhu SDP saznaju da Predsjedništvo stranke još nije odlučilo kako će njihovi poslanici glasati kada se u parlamentu bude postavilo putanje poverenje Đukanovićevom kabinetu, te da je ocjena Šabovića njegov lični stav. Da li se radi o isključivo o ličnom, ili većinskom stavu u partiji ili pak stavu lidera SDPa, pokazaće naredni dani. Dosadašnje izjave Šabovića plasirane kao njegov lični stav, vremenom su se pretvarale u zvanične partijske stavove.

Da bi obezbijedio povjerenje Vladi, potrebna je podrška 41 poslanika, a trenutno sa manjinskim strankama, LP-om i predstavnicima SD-a na raspolaganju ima 39 glasova.

Zbog toga će osim glasanja SDP, odluka Pozitivne Crne Gore takođe imati posebnu težinu. Njen politički direktor Srđan Perić juče nije želio da govori o tome kakav će biti stav PCG, već nam je kazao da je poslednja izjava lidera partije Darka Pajovića i dalje "na snazi”.

Podsjećamo, Pajović je nedavno kazao da će se prilikom glasanja, voditi državnim, a ne stranačkim interesima.

Na pitanje da li to znači podršku Vladi obzirom da Pozitivna podržava NATO integracije, lider Pozitivne je kazao da "on ne traži alibi i da će partija razmatrati koji su to stranački, a koji državni interesi".

Da aktuelna Vlada ima podršku manjinskih partija, potvrdili su juče i njeni predstavnici. Poslanik Bošnjačke stranke Almer Kalač kazao je da je nesporno da će njegova partija podržati Vladu Mila Đukanovića.

"Naravno da ćemo podržati Vladu, da nemamo povjerenja u Vladu ne bismo bili njen dio. Naš odgovor će zavisiti od formulacije pitanja: ako bude pitanje da li podržavate Vladu biće potvrdan, a ako bude pitanje da li glasate za nepovjerenje vladi, odgovor će biti negativan", kazao je Kalač Dnevnim novinama.

Predsjednik LP Andrija Popović rekao je da će njegova partija zauzeti stav kada bude zakazana sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o povjerenju vladi. Prema njegovim riječima, predizborni i postizborni koalicioni sporazum samo najviši partijski organi mogu raskinuti, poslije čega bi se eventualno moglo glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi. Indirektno, Popović je iskazao podršku Vladi Đukanovića.

Odluka premijera Mila Đukanovića da u najskorije vrijeme u parlamentu pokrene pitanje povjerenja svojoj Vladi, važan je politički trenutak, smatra jedan od lidera DF i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Bez obzira na tu činjenicu, Demokratski front se neće vratiti u parlament kada na dnevnom redu bude pitanje povjerenja Vladi.

"To je nešto o čemu još nijesmo razgovarali, ali je stav Demokratskog fronta poznat. Naš glas i nije potreban, jer će tamo biti oni koji će glasati za povjerenje. Povjerenje ne zavisi od DF, jer postoji 41 poslanik koji će podržati Vladu. Na sjednici treba da budu oni koji će podržati Vladu, a mi to sigurno nismo", kazao je Medojević Dnevnim novinama.

Portal Analitika