Politika

Kovačević: Krivokapić da saopšti ko će organizovati izbore

Kopredsjedavajući Radne grupe parlamentarnog dijaloga iz Socijalističke narodne partije Spasoje Kovačević kazao je da ta partija neće učestvovati u radu tog parlamentarnog tijela dok se jasno ne saopšti ko će organizovati naredne parlamentarne izbore.
Kovačević: Krivokapić da saopšti ko će organizovati izbore
Portal AnalitikaIzvor

- Odgovor na to pitanje je preduslov za dalji nastavak rada Radne grupe. To što se Ranko Krivokapić oglušuje o postavljeno pitanje, pokazuje njegovu iskrenost i posvećenost parlamentarnom dijalogu. Pitanje učešća SNP u Radnoj grupi je pitanje za predsjednika Skupštine Crne Gore, na čiju inicijativu je i otpočet parlamentarni dijalog i sam rad Radne grupe- kazao je Kovačević za Pobjedu.

POBJEDA: Znači li to da SNP neće više dolaziti na sjednice Radne grupe?

KOVAČEVIĆ: Za nas u SNP-u ponižavajuće je pod dijalogom podrazumijevati priču o tome da li novo izborno zakonodavstvo treba primijeniti. Koliko je njegov pristup bio odgovoran i ozbiljan pokazuje i to da do kraja prvog segmenta rada Radne grupe, a pretpostavljam ni do dan-danas, nije donijet bilo kakav akt o njenom formiranju kojim bi se definisali okviri i zadaci rada, rokovi i ostali elementi koji su neophodni za rad bilo kog iole ozbiljnog tijela, a kamoli, po riječima mnogih, tako važnog kao što je Radna grupa parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih izbora.

POBJEDA: Da li je to definitivan stav vaše partije?

KOVAČEVIĆ: Definitivan stav SNP-a je da nema slobodnih izbora bez izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji će biti mjera konsenzusa, a ne dogovora pojedinih političkih subjekata. Nema slobodnih izbora bez izmjena zakona o crnogorskom državljanstvu i registrima prebivališta i boravišta. Nema vraćanja povjerenja u izborni proces dok se zakonom ne zaustavi otimanje mandata. Jer se izborna volja građana, svjedoci smo, mijenja kako kome padne na pamet, izborni proces time gubi smisao, a parlament postaje berza.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika