Politika

Kenders: Jačati vladavinu prava

Crna Gora je postigla dobre rezultate u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, a dalji napredak zavisiće od ispunjavanja mjera iz integracione agende, kazao je šef holandske diplomatije Bert Kenders, za Dan.
Kenders: Jačati vladavinu prava
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da će u okviru holandskog predsjedavanja EU, koje je počelo 1.januara, pored aktuelnih tema u EU, poseban akcenat biti na daljoj integraciji zapadnog Balkana u evropske strukture.

Kenders je poziv Crnoj Gori da posatne punopravni član NATO-a ocijenio kao posebno važan.

On je za Dan kazao da su bilateralni odnosi Crne Gore i Holandije veoma dobri.

Prema njegovom sudu, Izvještaj EK o napredku Crne Gore identifikuje oblasti na koje treba obratiti posebnu pažnju.

„Podržavamo dalje integracione procese Crne Gore i spremni smo da pružimo podršku, posebno u oblasti jačanja vladavine prav ai administrativnih kapaciteta“, kazao je Kenders.

Shodno pravilima EU, svaka država članica obavlja funkciju predsjedavajuće evropskom savezu na period od pola godine, a od 1. januara to je Holandija.

U programu holandskog predsjedavanja EU navodi se da EU mora nastaviti da se modernizuje i pojednostavljuje kao i da, gdje god je to moguće, smanjuje zakonodavstvo, tako da zakoni EU zaista utiču pozitivno na građane i preduzeća.Posebnu pažnju obratiće na rješavanje migrantske krize.

Portal Analitika