Politika

Trka za generalnog sekretara UN: Najjači kandidati Lajčak i Bokova

Trka za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija je uveliko počela i u ovom momentu je jedino izvjesno da bi tu najvišu međunarodnu poziciju trebalo da pokriva kandidat iz istočne Evrope, da ima iskustvo u radu UN-a i da će, po svemu sudeći, ovog puta izvjesnu prednost imati žene kandidati.
Trka za generalnog sekretara UN: Najjači kandidati Lajčak i Bokova
Portal AnalitikaIzvor

Iz istočne Evrope do sada su zvanično dostavljena imena bivšeg predsjednika Generalne skupštine UN Srđana Kerima iz Makedonije, hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, bivšeg slovenačkog predsjednika Danila Tirka i crnogorskog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića.

 Nezvanično se pominju i imena slovačkog šefa diplomatije Miroslava Lajčaka i direktorice UNESCO-a Irine Bokove. Ovo su do sada poznata imena i svakako će ih biti više. Konkurencija će, kao i pri svakom izboru za generalnog sekretara, biti veoma jaka.

 Vesna Pusić i Miroslav Lajčak za Pobjedu kažu da je manje bitno ko će biti na toj poziciji od činjenice što će prvi put biti izabran čovjek iz istočne Evrope.

- Ova pozicija, ukoliko bi čovjek bio uspješan, mogla bi značajno doprinijeti promjeni slike cijele regije istočne Evrope i, naravno, Balkana kao njenog dijela. S promjenom slike o regiji raste i međunarodni uticaj i ozbiljnost zemalja iz regije - poručili su Pusić i Lajčak.

Hrvatski analitičar Davor Gjenero objašnjava da istočna Evropa sada ima šansu da njen kandidat učini nešto za ovaj dio svijeta. Ističe da je to istorijska šansa za afirmaciju istočne Evrope. Kada je o ženama riječ, za Gjenera najveće šanse za ovu poAnalitičari poručuju da je konkurencija jaka, ali da je Crna Gora, koja je kandidovala Igora Lukšića, izašla sa solidnim predlogom i da je to dobra šansa za a rmaciju naše zemlje ziciju ima Bugarka Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO.

- To je žena koja ima veliki renome u okviru sistema UN-a i koja ima čvrstu političku podršku Francuske i frankofonih zemalja, koja je prihvatljiva Rusiji, a nije neprihvatljiva SAD-u. U odnosu na Bokovu, šanse Vesne Pusić su zanemarljive. Nije radila u sastavu UNa i nema neku veliku naklonost nijedne globalne sile. Možda su joj Sjedinjene Američke Države naklonjenije nego bugarskoj kandidatkinji, ali u Rusiji i Evropi Bokova ,,stoji bolje“. Što se tiče muškaraca, slovački šef diplomatije je najjači kandidat, poslije njega Danilo Tirk, ali kandidatura Lukšića svakako nije pogrešan potez. I Makedonija i Crna Gora su ušle u trku sa solidnim kandidatima koji će promovisati ove dvije zemlje - kaže Gjenero.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić se slaže da će na čelo UN-a doći neko iz istočne Evrope.

 - Mislim da najveće šanse ima Miroslav Lajčak. Biće dosta kandidata, ali ovaj je nesumnjivo najjači, i što se tiče karijere i što se tiče uticaja. Po mom mišljenju, Pusićka je na drugom mjestu zbog obrazovanja i kontakata i siguran sam da je i ona ozbiljan kandidat. Smatram da crnogorski kandidat nije bez šansi - kaže Janjić.

Pobjeda

Portal Analitika