Politika

Vujanović o izazovima, greškama, o tome šta ga pokreće...

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odgovorio je na novogodišnja pitanja TV Prva. Evo šta je rekao o izazovima, ko je za njega ličnost godine, šta ga pokreće…
Vujanović o izazovima, greškama, o tome šta ga pokreće...
Portal AnalitikaIzvor

Najveći izazov za Crnu Goru u 2016?

Svakako pristupni pregovori za NATO, uvjeren sam da ćemo ih završiti već do kraja proljeća, dobiti mogućnost da utvrdimo protokol pristupanja i da damo članicama NATO-a šansu i priliku i da lobiramo za nju. Da se što prije taj protokol ratifikuje kako bi Crna Gora postala što prije 29. članica. Naravno, da nastavimo pristupne pregovore sa Evropskom unijom i jednako obezbijedimo uslove za bolji ekonomski rast i bolji kvalitet života svih naših građana.

Ličnost godine u Crnoj Gori, Evropi?

U Evropi doživljavam kancelarku Merkel kao ličnost godine. Ona je otvorila vrata izbjeglicama, razumjela potrebu da im se omogući da nađu utočište u zemljama Evrope i da pronađu prostor, da nakon što se izbjegne ono što su razlozi krize i njihovog odlaska, vrate se u svoju državu. Mislim da je to politika koja zavređuje svako poštovanje. Želim i da sa aspekta odnosa prema EU iskažem uvažavanje  njene politike jer je ona veoma pokazala raspoloženje da se Evropska unija širi. Prema Crnoj Gori i Berlinskom procesu pokazala je jednu punu privrženost i omogućila da iz tog Berlinskog procesa zemlje zapadnog Balkana ostvare sve benefite, i da u tom smislu zavređuje da bude, po mom doživljaju, označena kao ličnost Evrope, pa ne samo Evrope za proteklu godinu.

Šta vas pokreće?

Da promovišem ideju da prevaziđemo podjele kojih je mnogo, kojih je dugo i koje nikako da prevaziđemo.  Čak imam utisak da ih stalno obnavljamo, produbljujemo i činimo težim.

Jeste li naučili nešto iz svojih grešaka?

Ja uvijek smatram da čovjek treba da sebi daje zadaću da bude pažljiviji i da mnogo više i mnogo teže mjeri sve ono što će odlučiti, i da svoje odluke temelji na iskustvu koje će biti osnova da se manje griješi. Svi griješimo, niko nije bezgrešan. Da je bezgrešan ne bi bio čovjek i bio bi na nebu. Ja, naravno, ne mislim da je dobro da čovjek ako se nalazi na dužnosti predsjednika države govori o svojim greškama. Neka o mojim greškama govore drugi. Ja ne smatram da sam bezgrešan i smatram da je lijepo kad vam se ukaže na grešku, kad vi razmišljajući o onom što vam se kaže, tu grešku priznate i otklonite je u budućem radu.

Najvažniji zadatak predsjednika u 2016?

Spolja da promovišem ekonomske i privredne resurse Crne Gore, da promovišem šansu da Crna Gora bude prepoznata  kao zemlja međunacionalne, međuvjerkse harmonije, kao zemlja dobrih prirodnih i ekonomskih resursa, kao zemlja dobrog ambijenta za ulaganje i da kroz to koliko je god moguće, kroz svoj rad promovišem mogućnost novih investicija. Mislim da je to važno za Crnu Goru i da je to bitan uslov njenog razvoja.

Izvor: TV Prva

Portal Analitika