Društvo

Završen UNESCO projekat "Informaciona i medijska pismenost - strategija i obuka"

Svrha projekta "Informaciona i medijska pismenost - strategija i obuka" bilo je pokretanje međuresorne saradnje - kultura, obrazovanje, informaciono društvo - s dvojakim ciljem: da se izradi nacrt nacionalne strategije i da se popularišu i prošire vještine putem tematskih radionica, kroz mrežu javnih i školskih biblioteka, u cilju povećanja mogućnosti za učenje, kazala je direktorica NBCG Jelena Đurović na jučerašnjem događaju u Ministarstvu kulture kojim je obilježena završnica ovog projekta UNESCO-a.
Završen UNESCO projekat "Informaciona i medijska pismenost - strategija i obuka"
Portal AnalitikaIzvor

Obilježavanje završetka projekta organizovale su Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" i Nacionalne komisija za UNESCO.

Prisutne je prvo pozdravila generalna sekretarka Nacionalne komisije za UNESCO Marija Ražnatović.

- Jedna od najaktuelnijih oblasti savremenog bibliotekarstva jeste informaciona i medijska pismenost, kao umijeće znalačkog pronalaženja i korišćenja informacija preko različitih medija, što prepoznaje i UNESCO, navodeći je kao jedan od pet prioriteta svog programa "Informacije za sve". Pripreme za ovaj projekat počele su u martu 2014. godine, kada je Nacionalna biblioteka, uz podršku Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, organizovala uvodno predstavljanje koncepta IMP i svojih planova u toj oblasti - podsjetila je ona.

Ražnatović je dalje dodala kako su od posebnog značaja prevod i štampa UNESCO-vih publikacija "Informaciona i medijska pismenost - program obuke nastavnika" i "Smjernice za politiku i strategiju".

Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" Jelena Đurović govorila je važnosti ovog projekta, akcentujući upravo povećanja mogućnosti za učenje.

- U ovom kontekstu, pod učenjem se ne podrazumeva samo formalno učenje, već svako sticanje znanja radi donošenja informisanih odluka i poboljšanja kvaliteta života - navela je ona te podsjetila da su se projektne aktivnosti u proteklih godinu odvijale na dva kolosjeka. Predstavnici Ministarstva kulture, Ministrastva za informaciono društvo i telekomunikacije i Zavoda za školstvo, sa stručnjacima iz Nacionalne biblioteke, radili su u osmočlanoj komisiji i zaokružili su tekst dokumenta "Polazne osnove za strategiju širenja IMP kroz mrežu biblioteka".

- Paralelno s tim, u aprilu 2015. održana je prva radionica - edukacija edukatora - za izabrane polaznike iz javnih i školskih biblioteka devet gradova iz sva tri regiona Crne Gore. Oni su od oktobra do decembra u svojim sredinama, školama i bibliotekama ponovili radionice, sa lokalizovanim pristupom i sadržajima. Polaznici drugog kruga bili su bibliotekari, nastavnici i stručni saradnici iz lokalnih sredina - precizirala je Đurović.

O realizaciji projekta i rezultatima govorile su još Gordana Ljubanović i Vesna Kovačević, koordinatorke projekta iz NBCG, ističući primjere u radu sa članovima radne grupe i svim učesnicima u projektu, kojih je bilo više od 150.

Svoja iskustva prenijeli su i članovi Radne grupe za izradu Polaznih osnova za strategiju IMP, kao i rukovodioci lokalnih radionica koji su govorili o učešću u projektu.

Portal Analitika