Abiznis

Istorijski doprinos za budući razvoj najmanje razvijenih država

Na Ministarskoj konferenciji Svjetske trgovinske organizacije (STO) održanoj u Najrobiju, usvojena je Deklaracija čije odluke su označene kao istorijski doprinos za budući razvoj najmanje razvijenih zemalja i potvrda snage i vitalnosti STO kao centralne institucije multilateralnog trgovinskog sistema.
Istorijski doprinos za budući razvoj najmanje razvijenih država
Portal AnalitikaIzvor

Crnu Goru je na desetoj Ministarskoj konferenciji, održanoj od 14.do 19.decembra, predstavljala stalna predstavnica i ambasadorka pri STO, Zorica Marić Đorđević.

„Ministarska konferencija STO okupila je oko tri hiljade delegata iz 162 države članice i označila je još jedan važan uspjeh međunarodne zajednice na planu multilateralnih napora u 2015 godini, pored usvajanja UN Agende za održivi razvoj do 2030. i Pariskog dogovora o klimatskim promjenama“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Navodi se da su odluke sadržane u Ministarskoj Deklaraciji šefova delegacija usvojenoj konsenzusom označene kao istorijski doprinos za budući razvoj najmanje razvijenih zemalja i potvrda snage i vitalnosti Svjetske trgovinske organizacije kao centralne institucije multilateralnog trgovinskog sistema.

Ministarska deklaracija koja ima pravno obavezujuću snagu za članice, sadrži četiri odluke koje se odnose na prioritete rada STO i šest odluka iz multilateralnog pregovaračkog procesa Doha razvojne agende koje obuhvataju pitanja najmanje razvijenih, pamuka i sektor poljoprivrede: dovoljne količine hrane, specijalne zaštitne mjere za zemlje u razvoju i izvoznu konkurenetnost.

Na završnoj plenarnoj sesiji Generalni direktor STO Roberto Azevedo istakao je da je tim odlukama učinjen istorijski pomak u 20 godina postojanja STO.

„Naime, po prvi put su pod kontrolu multilateralnog sistema stavljene nacionalne mjere koje utiču na poremećaj međunarodnog tržišta poljoprivrede i utrvđeno ukidanje subvencija za izvoz poljoprivrednih proizvoda čime se ujednačavaju uslovi proizvodnje i izvoza na ovom sektoru, sto je posebno značajno za poljopirivredne proizvođače iz najmanje razvijenih zemalja“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Ministarska konferencija imala i druge značajne rezultate – odobreno je pristupanje novim članicama Liberiji i Avganistanu i donijeta odluka 14 vodećih donatora o nastavku drugog ciklusa unaprijeđenog okvira za integrisanje najmanje razijenih (EIF) u trgovinski sistem i podršku njihovim trgovinskim kapacitetima.

Kao važan uspjeh ostvaren u Najrobiju ocjenjuje se i završetak trogodišnjih pregovora na proširenju Sporazuma o informacionim tehnologijama (ITA) iz 1996. Godine.

„Veliki broj zemalja, uključujući i Crnu Goru, pristupio je Proširenom Sporazumu ITA kojim će biti obuhvaćeno 10 odsto globalne trgovinske razmjene i ostvarena ubrzana liberalizacija tržišta za uvoz velikog broja proizvoda visoke tehnologije“, naveli su iz Ministarstva.

Ambasadorka Đorđević učestvovala je na plenarnoj sjednici Ministarske konferencije, u pregovaračkim sesijama i pratećim panelima o trgovinskim olakšicama, ulozi žena u snaženju ekonomije i finansiranju investicija.

„Ovo je bila prilika za afirmaciju posvećenosti Vlade Crne Gore multilatralnom sistemu i uspjeha Crne Gore koji su postignuti u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji tokom 2015 godine, a ambasadorka Marić Đorđević je na marginama Konferencije imala brojne bilateralne susrete sa šefovima delegacija zemalja članica i zvaničnicma zemlje domaćina, uključujući i ministra vanjskih poslova Kenije Amini Mohameda“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika