Komentar

Lud, zbunjen, normalan

Ima li slobodne građane koji će je vratiti sa slepog koloseka, ima li za Srbiju nade ako ministar pravde Selaković svečano izjavljuje da će preimenovati građanski zakonik u “srpski” i tako ga uskladiti sa tekovinama savremene evropske pravne civilizacije? Zna li se ovde ko je lud, ko zbunjen a ko normalan?
Lud, zbunjen, normalan
Beba KAPIČIĆ
Beba KAPIČIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Zamešateljstvo, licemerje, manipulacije, duple igre… karakteristike su spleta okretnih igara politikanata zemlje Srbije koje će obeležiti godinu koja odlazi u prošlost. Šta nas čeka u dve tisuće šesnestoj - samo nebo zna! 

Lud, zbunjen 1: Ugošćavajući pogačom i solju Stoltenberga, generalnog sekretara NATO - koji se emotivno prisetio boravka u Beogradu dok je njegov otac Torvald službovao kao diplomata, gde je pojeo prvi sladoled na Kalemegdanu i pevao "ringe, ringe raja…” - premijer je primetio između ostalog: da je vreme za saradnju nakon 16 godina stalnog razvijanja mržnje i lošeg odnosa prema onima koji su iz našeg ugla počinili ne lepe stvari, dok je iz njihovog ugla to malo drugačije!” 

Jens je saopštio da KFOR u potpunosti relaksira zonu vazdušne bezbednosti, ograničenja koja su za Srbiju uvedena 1999.godine, na čemu se premijer zahvalio...

Lud, zbunjen 2: U Nišu na svečanom dočeku ratnog zločinca Vladimira Lazarevića po povratku iz Haga, osudjenog na 14 godina robije za komandnu odgovornost, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, deportaciju i prisilno premeštanje civila kosovskih Albanaca, ministar pravde premijerove vlade, Selaković izjavljuje da je dotični najsvetliji primer kako se bori za svoju otadžbinu i da su zahvaljujući njemu danas slobodni mnogi gradovi, Niš, Vranje, Leskovac, Beograd i Novi Sad?

Da li su ovo Tadić-Koštuničine metode, jedna priča za vanjsku a druga unutrašnju uporabu? Da li je ministar premijerove vlade obavešten, šta se činilo po Kosovu ravnom i zašto smo bombardirani i da je Srbija kapitulirala 1999.g.i potpisala Kumanovski sporazum uz protivljenje Radikalne stranke? Da li je ministar član SNS ili Radikala?

Lud, zbunjen 3: Na konferenciji OEBS-a goste je dočekala velika fotografija Josipa Broza Tita, dok se na ovome  nesrećnom parčetu zemlje, rehabilituju oni koji su činili zločine i saradjivali sa Hitlerom!

Državni sekretar SAD hvali premijera i daje mu punu podršku govoreći da on stvara novu Srbiju, a.Vučič mu se zahvaljuje rečima: „Za nas je značajna američka podrška i mi ćemo to znati da cenimo, počastvovani smo što ste ovde!“

Za tom vreme  Predsednik Srbije snishodljivo i neovlašćeno u ime svih gradjana blagoglagoljivo zbori ministru vanjskih Rusije, Lavrovu: „Da što je ljudima majka, to je Srbiji Rusija!“

Lud, zbunjen 4: Jedan od tajkun i sudionik bar tri od 24 apostrofirane sporne privatizacije, Miroslav-Humanitarac-Mišković, koji je onomad po rečima novinara B92, citiram: “poklonio 130 praseta” , direktor u Titovom vremenu, pionir pljačkaške privatizacije još od Miloševićevih dana, oboleo naprasno kao i svi kada ih privode pravdi, prilikom poslednjeg ulaska u sud uskliknuo je s’lubavlju: Samo meni i Draži ovako sude! 

Za to vreme porodica Bogoljuba Karića selektivno prognanog tajkuna u majčicu Rusiju, takodje sudionika Miloševićeve pljačkaške elite, a  “naše” privatizacije, zvanog Zelena salata, da razveseli opljačkane, gladne, gole i bose široke narodne mase pred novogodišnje blagdane dovodi nam u goste o “svom” trošku i u svom kitnjastom gnezdu ugošćava američkog glumca, junaka serije “Pravda za sve”, Stivena Sigala!

Lud, zbunjen 5: Direktor Balkanološkog instituta SANU, a Tadić-Koštuničin savetnik i ambasador, izvesni Dušan T.Bataković-Batak, kome su nedavno inspektori u dvomesečnom češljanju poslovnih knjiga ovog instituta na gotovo stotinu strana ukazali  da postoje ozbiljne indicije da su prilikom trošenja novca građana Srbije čelni ljudi napravili prekršajna i krivična dela, koautor je monumentalne knjige pod naslovom "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije - Duhovno i kulturno središte srpskog naroda" koja predstavlja najreprezentativnije delo o srpskom kosovsko-metohijskom nasleđu, i to na engleskom jeziku.

Direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti, u razgovoru za "Vesti" ističe da je upravo ona odigrala važnu ulogu u odbijanju da takozvana država Kosovo postane član Uneska”. Pa sada ako je “malo” i zgrešio, cilj opravdava sredstava, naročito ako nisu njegova!

Lud, zbunjen 6: Sa opozicione scene, nastavlja se tragikomedija u ostatku “Kuće od karata” DemoKradske Stranke koja više ne stanuje na adresi nekada Proleterskih brigada preimenovane od "naših" u Krunsku ulicu, “tektonski poremećaj” je odlazak  i poslednjeg  "levičara" Borka Stefanovića, kome je  kap u čaši meda prevršila kandidatura izvesnog kao istoričara koji ne zna kud udara Bojana Dimitrijevića, obožavatelja i borca za ljudska prava svih zločinaca, kolaboranata i kvislinga koji su hodili i zločine činili po šumama i gorama naše bivše zemlje, nekada antifašističke  i ponosne! 

Bojan Dimitrijević je slika i prilika ideologije DS-e, dok je Borko eklatantan primer suvremenog  politikanta DS-e i Srbije! Rehabiltacija zločinaca, izdajnika i kvislinga iz Drugog svetskog rata ne zabeležena u svetu, krenula je  dolaskom “naših” na vlast u zemlji Srbiji da bi posle zločinca Čiča Draže Mihajlovića na red došla i “srpska majka” Milan Nedić, a verovatno, neka se pripremi i Mita Ljotić!

Normalan, samotan glas: Za razliku od kvazi istoričara iz redova DS-e, Branka Prpa o ovoj somnabulnoj temi govori na TV  N1: 

"Rehabilitacija Milana Nedića značla bi rehabilitaciju ideja i poruka nacionalsocijalizma, kaže istoričarka Branka Prpa, koja smatra da bi predsednik i premijer Srbije morali da iznesu svoj stav o tom pitanju, jer zločini nad građanima Beograda i Srbije za vreme nemačke okupacije ne mogu da budu nešto što se njih ne tiče. Svako ko ima bilo kakvu sumnju šta je Nedić, postoje objavljena dva toma dokumenata o Banjičkom logoru, pa nek' izvoli da ih pogleda“, poručila je Prpa i objasnila da je to "knjigovodstvo smrti" sa evidencijom zatvorenika koju su vodili čuvari logora.

Ovo izdanje Istorijskog arhiva grada Beograda, objavljeno u vreme dok je Prpa bila na njegovom čelu, sadrži imena 23.620 zatočenika tog logora, mada se procenjuje da ih je bilo i više, do 30.000.

U logoru je bilo oko 880 dece ispod 18 godina starosti. Najmlađe koje je stradalo rođeno je 1944.godine, dok je najstarija osoba u Banjičkom logoru rođena 1843. godine, dakle gotovo stogodišnjak, podseća Prpa.

“Na Sajmištu je ubijeno oko 6.400 jevrejskih žena i dece, naglasila je Prpa i podsetila da je Nedićeva straža držala i osiguravala Topovske šupe, gde su bili jevrejski muškarci, odvojeni u poseban sabirni logor, kao i Romi, i odatle vođeni na streljanje u Jajince. Dakle, potpuno participira mišlju i delom u holokaustu”, konstatovala je Prpa i ocenila da Nedićevu odgovornost ne umanjuje to što je logor Staro sajmište bio na teritoriji Nezavisne države Hrvatske.

Prema rečima Prpe, zagovornici rehabilitacije Nedića ne mogu da se pozivaju na pravo na drugačiju ocenu događaja i njegove uloge, zato što "ovo nije akademsko pitanje, već je u pitanju zločin čoveka nad čovekom i čovečnošću".

To bi, kako je ukazala, značilo kompletnu relativizaciju svih principa na kojima po čiva ljudsko društvo i vrednosni sistemi čoveka i čovečanstva.”

Dok se Srbija valja u blatu kao Miškovićeva donirana "130-praseta”, svet u 2016 ulazi sa naznakama neke bolje budućnosti! U Parizu se desio istorijski dan za našu planetu, ministri 200 zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi  usvojili su sporazum kojim će pokušati ograničiti porast globalnih temperatura! 

Normalnost, van granica: U Francuskoj gde žive GRADJANI, njihovom svešću uprkos monstruznom činu koji se nedavno desio u Parizu, sprečen je dolazak na vlast ekstremne desnice Marin Le Pen!

Crna Gora je napravila historisjki zaokret, nema više “Nas i Rusa trista miliona” makar nas ima i pola kamiona i zakoračila na civilizacijski put dobijajući pozivnicu za pristupanje NATO-paktu! Rusopate, Vojvode četničke, Srbadija barska, mali prst produžene ruke srbijanske klero-fašističke klike, miljenici SePeCe-a i Rista Radovića, podržavaoci zločinaca iz Velikog rata i ovih poslednjih iz Haga, rubljoljupci, još će pokušavati i ako marginalizovani da uz pomoć majčice Rusije podmeću kamenčiće na put kojim Montenegro korača do konačnog odredišta, ulaska u ovu alijansu, ali sve govori da im naum: NO PASARAN!

Srpski izazov: A Srbija? Ima li slobodne građane koji će je vratiti sa slepog koloseka, ima li za Srbiju nade ako ministar pravde Selaković svečano izjavljuje da će preimenovati građanski zakonik u “srpski” i tako ga uskladiti sa tekovinama savremene evropske pravne civilizacije? Zna li se ovde ko je lud, ko zbunjen a ko normalan?

"Istoričarka Latinka Perović izjavila je da je za dominantnu srpsku elitu kroz istoriju prioritet bio i ostao oslobođenje i državno ujedinjenje srpskog naroda, dok je "neželjena" elita, teritorijalnoj ekspanziji, ratovima i nasilju pretpostavljala razvoj države i slobodnog građanina.”

Srećna Nova 2016.godina.

 

 

Portal Analitika