Region

Tužilaštvo BiH sprovodi istragu o Dodikovoj vili na Dedinju

Dokument koji je Pavlović banka dostavila Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) potvrđuje da Tužilaštvo BiH sprovodi istragu o tome kako je Milorad Dodik dobio kredit za kupovinu vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje, objavila je N1.
Tužilaštvo BiH sprovodi istragu o Dodikovoj vili na Dedinju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Da Tužilašvo BiH aktivno sprovodi istragu o tome kako je Miloradu Dodiku odobren kredit u iznosu od 1.468.373 KM potvrđuje i dokument Pavlović banke od 17. novembra ove godine u kojem je navedena banka poslala 29 dokumenata vezanih za Dodikov kredit Agenciji (SIPA).

Dokument koji je objavio novinar Slobodan Vasković na svom blogu demantuje navode šefa Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH Bože Mihajlovića koji je kazao da "nikakvu zvaničnu istragu Tužilaštvo BiH nije pokrenulo protiv Dodika".

Prije nekoliko dana u Tužilaštvu BiH izjavu je dao Slobodan Pavlović, vlasnik "Pavlović banke", preko koje je Milorad Dodik 2007. godine prebacio 750.000 eura na račun Komercijalne banke u Beogradu koja je bila vlasnik vile na Dedinju.

Nakon ove izjave vlasnika  banke, postupajući tužilac odmah je potpisao naredbu o sprovođenju istrage koja je još uvijek u ranoj fazi i o kojoj zvanično niko iz Tužilaštva BiH ne želi govoriti.

naredba-1w

Zbog cijelog slučaja podnešena je krivična prijava protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i organizovane grupe, zbog više krivičnih djela kojima je "Pavlović banka" Dodiku platila kupovinu vile u Beogradu, objavljeno je na web stranici SDS-a.

Pomenuta grupa, kako se navodi u prijavi, sumnjiči se za zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, davanje i primanje mita, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i organizovanog kriminala.

Sumnja se, navodi se u prijavi, da su te osobe Miloradu Dodiku 2008, u vrijeme kada je bio premijer RS, omogućili da primi 1.468.373 konvertibilnih maraka (750.000 eura) po osnovu navodnog kredita, kao i da su za račun Dodika taj kredit otplaćivali u zamjenu za određene protivusluge.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Dodik svojim novcem platio kuću u Beogradu, a da je samo fiktivno uzeo kredit od "Pavlović banke", kako bi spriječio pitanja o porijeklu novca.

Izvor i foto: N1

Portal Analitika