Abiznis

Mugoša: Reforma Poreske uprave počinje od službenika

Strateško opredjeljenje Poreske uprave Crne Gore, definisano Korporativnom strategijom, kao osnovnim aktom za dalje unapređenje načina funkcionisanja usmjereno je na tranziciju u modernu vodeću instituciju u javnom sektoru, koja u svom postupanju primjenjuje najbolju praksu i standard kvaliteta za usluge koje pruža poreskim obveznicima, s krajnjim ciljem efikasne naplate javnih prihoda. Osnovni i najvažniji resurs u radu Poreske uprave predstavljaju upravo zaposleni u ovom organu, zbog čega je za pružanje kvalitetnih usluga i smanjenje administrativnih barijera neophodno da isti povjerene zadatke obavljaju uz najveći stepen posvećenosti, odgovornosti i profesionalizma, saopštio je Portalu Analitika novi direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.
Mugoša: Reforma Poreske uprave počinje od službenika
Portal AnalitikaIzvor

"S tim u vezi, a u cilju analize učinaka pojedinačnih službenika ovog organa, od kojih zavisi efikasnost i uspjeh cjelokupne organizacije, izvršena je i analiza prisustva na poslu zaposlenih u Poreskoj upravi za deset mjeseci 2015. godine, te utvrđeno da je značajan broj službenika duži vremenski period odustvovao s posla, zbog bolovanja. Naime, u Područnoj jedinici Podgorica, koja ostvaruje 54,37% ukupnih prihoda u državi, na bolovanju je bilo 39,61% ukupnog broja zaposlenih; u Područnoj jedinici Nikšić, koja ostvaruje 9,67 odsto ukupnih prihoda u državi, na bolovanju je bilo 33,90% ukupnog broja zaposlenih; u Područnoj jedinici Budva, koja ostvaruje 13,80% ukupnih prihoda u državi, na bolovanju je bilo 31,71 odsto ukupnog broja zaposlenih; a u Područnoj jedinici Bar, koja ostvaruje 5,52 odsto ukupnih prihoda u državi, na bolovanju je bilo 18,42 odsto ukupnog broja zaposlenih. Naročito je zabrinjavajući podatak da je u Područnoj jedinici Podgorica od 143 zaposlena, čak 58 službenika iskoristilo pravo na bolovanje, dok je ovo pravo u Centrali Poreske uprave u prvih deset mjeseci od ukupno 157 zaposlenih, iskoristilo 39 službenika.  Imajući u vidu da je ovakva praksa do sada ozbiljno ugrožavala efikasnost u postupanju i obezbjeđenju budžetskih prihoda, a u cilju otkrivanja i sankcionisanja eventualnih zloupotreba u korišćenju bolovanja, Poreska uprava se obratila Ministarstvu zdravlja i domovima zdravlja, radi provjere osnovanosti izvještaja o privremenoj spriječenosti za rad službenika Poreske uprave.  Sem toga, Ministarstvo zdravlja i Dom zdravlja Podgorica sprovode širu akciju kontrole korišćenja bolovanja od strane više stotina zaposlenih u drugim, kako privatnim, tako i javnim preduzećima", naveo je Mugoša.

Kako je dodao, s problemom duže spriječenosti za rad velikog broja službenika, koje ugrožava normalno funkcionisanje ove Uprave, te odlučnošću rukovodstva ove institucije da prekine praksu neodgovornog postupanja poreskih službenika, upoznata je i Sindikalna organizacija Poreske uprave.

"S druge strane, opravdano odsutnim službenicima, sa zdravstvenim poteškoćama, biće posvećena posebna pažnja, o čemu svjedoči i činjenica da će tokom decembra 2015. godine, u skladu sa članom 22 Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, dvadeset službenika dobiti finansijsku pomoć za liječenje. Pred Poreskom upravom je važan i zahtjevan zadatak reforme poslovnih procesa i modernizacije servisa, a neophodan preduslov za uspješnu realizaciju jeste prije svega reforma načina razmišljanja i percepcije poreskih službenika, u cilju izgradnje kapaciteta za uspješno sprovođenje neophodnih promjena", zaključio je Mugoša.

Portal Analitika