Abiznis

Otvorena fabrika peleta na Vučju, zaposleno 11 radnika

Na Vučju je danas zvanično otvorena fabrika za proizvodnju peleta, prva u nikšićkoj opštini, a treća u Crnoj Gori. Mini fabriku u kojoj je zaposleno 11 radnika danas su obišli predstavinci ministarstva poljoprivrede i opštine Nikšić.
Otvorena fabrika peleta na Vučju, zaposleno 11 radnika
Portal AnalitikaIzvor

Ranko Jovović, Vlasnik fabrike peleta “Vučje  energy”, isktakao je nakon obilaska pogona da se otvaranjem te fabrike sada stvaraju preduslovi za održivost i razvoj Vučja. On je istakao da je projekat realizovan u saradnji sa Investiciono razvojnim fondom, kao i od sopstvenih sredstava, ukupne vrijednosti oko 500.000 eura.

“Prednost peleta je prevashodno ekonomska isplativost. 2 kilograma peleta po energestkoj snazi zamjenjuju  litar nafte. Pelet je ekološki čisto gorivo koje se na bazi industrijske prerade dobija od piljevine i otpada. Pelet je jeftiniji u odnosu na drugi ogrijev. Smatramo da država u peletu može da ima ogromnu uštedu u odnosu na postojeće elemente koji se koriste u školama, bolnicama, i drugim ustanovama u Crnoj Gori, ali i domaćinstvima”, kazao je Jovović.

Petar Ivanović, Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, naglasio je da je danas napravljen još jedan značajan iskorak u vezivanju nekoliko sektora, prije svega turizma i poljoprivrede i energetke. Za Ivanovića ovaj projekat je odličan primjer kako i na koji način porodično gazdinstvo , porodična firma, uz jedan dugoročan način razmišljanja, korak po korak dovodi do konkretnih i opipljivih rezultata.

“ Svako radno mjesto koje se otvori je veoma značajno. Ovo treba da bude jedna preporuka ostalim firmama u Crnoj Gori da razmišljaju na sličan način. Mi teško možemo da fasciniramo bilo koga u Evropi i svijetu sa primjerima gdje će se zapošljavati odjednom stotine i stotine ljudi. Mi smo mala zemlja koja treba prvenstveno da se fokusira na mala i stabilna preduzeća”, zaključio je Ivanović i dodao da se izgradnjom peletare na Vučju praktično zatvorio krug u oblasti proizvodnje peleta.

“Ovo je treća peletara na prostoru Crne Gore, pored Andrijevice i Pljevalja, tako da je jedna od poruka ljudima koji razmišljaju u ovom pravcu da je prostor za proizvodnju peleta u Crnoj Gori praktično već iskorišćen. Ne treba sada atakovati na isti način ka istim idejama i ponavljati ih. Ostaje nam da pretresemo koncesije za narednu godinu i da vidimo kako ih primaći onima koji zaista rade kvalitetno i dugoročno”, poručio je Ivanović.

Prvi čovjek Nikšića, Veselin Grbović, kazao je da je peletara na Vučju još jedan dokaz koji projekti treba da se forsiraju u Crnoj Gori.

“ Ne treba težiti nekim ogromnim pogonima i objektima. Peletara će zapošljavati 11 ljudi, a realizovaće se oko 500.000 eura i sad zamislite ovakvih100 pogona u Nikšiću. To je blizu 50 miliona eura što je, morate priznati impozantna cifra. Zato ćemo mi u opštini davati prioritet i podršku ovakvim projektima”, jasan je Grbović.

Jovović je naglasio da se ovim ne zaustavlja njihov plan da ulažu u Vučje i njegovo turističke i poljoprivredne kapacitete. Do proljeća će, kako je kazao, biti sagrađena akumulacija za vodu koja bi trebalo da omogući kvalitetenije uslove za obavljanje svih djelatnosti na Vučju.

“Jedan od prvih projekata agroturizma na Vučju je osnivanje mini farmi za potrebe naših ugostiteljskih obejakata. Želim da naši gosti konzumiraju domaće organsko meso proizvedeno na ovom području. Drugi projekat je u fazi razrade gdje želimo da napravimo ugostiteljsku sušaru i gdje će gosti moći sami da biraju proizvode za degustaciju, a proizvodi će biti brendirani nazivom Vučje. Mislim da će u narednom periodu agroturizam na Vučju biti pravi primjer na koji način se spajaju dvije glavne djelatnosti u Crnoj Gori, turizam i poljoprivreda. Zapošljavanje nove radne snage na sjeveru i otvaranje novih radnih mjesta treba da budu prioritet Crne Gore”, zaključio je Jovović i dodao da se u tom dijelu mogu pohvaliti kao firma koja danas zapošljava preko preko 260 radnika.

Pelet je gorivo koje se dobija mljevenjem, sušenjem i presovanjem pod visokim pritiskom bez dodavanja aditiva. Prednost ovog goriva je što nije potrebno kao kod drva i uglja ložiti svakih par sati i svaki dan čistiti pepeo i šljaku. Iskoristivost energije kog peleta je preko 90%, a kod drva i uglja do 75%. Sagorijevanjem peleta ne nastaju štetni gasovi i oksidi kao kod fosilnih goriva. (Tekst i foto: Onogost.me)

Portal Analitika