Region

BiH zbog Dodika pred oružanim sukobom?

Bosna i Hercegovina upala je u novu duboku i opasnu krizu koja može imati nesagledive posljedice i gurnuti tu zemlju u nove sukobe, ocjena je većine lokalnih medija u Bosni i Hercegovini, koji u petak opširno komentarišu odluke vlasti Republike Srpske da prekinu saradnju sa Sudom i Tužitelaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu - SIPA, pište T portal.
BiH zbog Dodika pred oružanim sukobom?
Portal AnalitikaIzvor

"Dodikov udar na državu" i "RS prekida saradnju sa SIPA i pravosudnim institucijama BiH", veliki su naslovi na prvim stranicama koje su donijeli sarajevski Dnevni avaz i Oslobođenje, dok banjalučki provladini dnevni listovi Nezavisne novine i Glas Srpske na naslovnicama takođe prenose informacije o prekidu saradnje koje su dan ranije donijeli vlada i parlament RS.

Avaz ističe kako je riječ o eskalaciji sukoba na relaciji Banja Luka-Sarajevo koji traju već mjesecima, a taj list, kao i Oslobođenje, citiraju izjavu predsjednika RS Milorada Dodika kako je u četvrtak malo nedostajalo da izbije oružani sukob između pripadnika SIPA-e i entitetske policije u Bosanskom Novom tokom akcije hapšenja petorice bosanskih Srba osumnjičenih za ratne zločine. Takve izjave, kako sugeriše Avaz, opasno posjećaju na podjelu unutar MUP-a BiH 1992. koja je prethodila ratu u regionu.

Sličan stav dijele i neki političari, poput člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je iz službene posjete Ankari juče poslao upozorenje kako ovakav razvoj događaja može BiH stajati mira.

U prvim analizama odluke Milorada Dodika navodi se kako bi u pozadini svega moglo da bude nastojanje predsjednika RS da zaštiti svoju vladavinu od mogućeg kaznenog progona zbog kriminala. To je posebno teza na kojoj insistiraju iz stranaka sa srpskim predznakom, koje su na entitetskoj razini u opoziciji. Opozicione srpske stranke nisu učestvovale ni na vanrednoj sjednici parlamenta RS na kojoj su u četvrtak, u Dodikovom prisustvu, usvojeni zaključci o prekidu saradnje s državnim pravosudnim i policijskim tijelima.

- Uvjeren sam da je to isključivo motivisano činjenicom da su teške koruptivne afere na pragu rasvjetljavanja - kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je ujedno član rukovodstva Srpske demokratske stranke - SDS.

Izvor i foto: T portal

Portal Analitika