Kultura

"Muzej žene" u Crnoj Gori: Totalitarni režim je režim muškaraca

"Muzej žene" je veoma star projekat, počeo još 1997. godine, ali politički momenat u Rusiji nije bio baš dobar za moje prijetelje i mene da bi ga napravili. Kada me Marat Geljman pozvao da to uradim u Crnoj Gori, bilo mi je drago što imamo mjesto gdje postoji tolika sloboda ¬- ne samo kada je riječ o politici, već i u umjetnosti, kazala je ruska umjetnica Tanja Antošina predstavljajući sinoć svoju zamisao podgoričkoj likovnoj publici i dodala da novi muzej zamišlja "kao buduće mjesto slobode za različite ideje i diskusije".
"Muzej žene" u Crnoj Gori: Totalitarni režim je režim muškaraca
Portal AnalitikaIzvor

Ona je precizirala da će postavka budućeg muzeja imati četiri segmenta. U Feminističkom muzeju govori o radikalnoj umjetnosti feministkinja i tu je izložena replika djela Džudi Čikago "Svečana večera" u nejnoj verziji - "Svečana večera Crna Gora".

- Za taj sto pozvala sam najpoznatije i najsnažnije umjetnice-feministkinje iz cijelog svijeta - počev od SAD - i nadam se da će one doći na njegovo otvaranje - dodala je Antošina u izjavi za Portal Analitika.

Druga cjelina je Muzej o ženama, a činiće ga radovi na kojima su vez pravile žene iz Crne Gore. Treći dio je Muzej za žene gdje i muškarci imaju svog predstavnika.

- Jer, tu nije bitan pol umjetnika već ideje na kojima umjetnici rade. Zato sam uključila jednog muškarca iz naše umjetničke rezidencije u Dukley Art Community Centre. A kada je riječ o Muzeju koji su napravile žene, taj dio vidim kao laboratoriju za stvaranje novog svijeta, koji će biti humaniji, bez rata, bez agresije - kazala je Antošina.

Predsjednik Upravnog odbora DEAC-a, Marat Geljman, posebno je istakao kako je u ovo pravi trenutak za ovakav muzej u Crnoj Gori.

- Ako postavimo pitanje da li feminizam ima neki određeni stav u odnosu na sadašnju politiku, evo odgovora: ne poznajemo ni jednu ženu tiranina. Totalitarni režim je režim muškaraca. Ženska revolucija bi bezuslovno bila demokratska... Zanimljivo je što je cijeli muzej uradila jedna osoba, jedna umjetnica. Svojevremeno smo radili izložbu Tanje Antošine u mojoj galeriji u Moskvi i predlog je bio više metafora. Danas mi se čini da je ovo ne samo metafora, nego realna mogućnost i da "Muzej žene" može biti realizovan - zaključio je Geljman.

2811muzejBivša članica grupe "Pussy Riot" Marija Aljohina izrazila je želju da učestvuje u realizaciji ovog muzeja, i to ne samo kao jedna od žena sa eksponata, već kao liderka i promoterka cijele ideje.

- Smatram da je projekat jedinstven i važan, ukoliko postane internacionalan. U ovom trenutku kada, po svoj prilici, nastaje nova "željezna zavjesa", kulturna saradnja je veoma važna. Feminizam i, uopšte, rodni pokret jeste nešto što može objedinjavati međunarodnu saradnju - dodala je ona.

Kako je za Portal Analitika najavila autorka Tanja Antošina, postavka će biti proširena.

- Ovaj muzej biće predstavljen na Festivalu ženske kulture koji će u maju naredne godine biti održan u Crnoj Gori, tačnije u Budvi, Kotoru i najvjerovatnije Podgorici. Ako budem mogla na to da utičem, potrudiću se da ga napravimo svuda po zemlji. Ali, mislim da je bitno na njemu okupiti ne samo savremene, već i lokalne stvaraoce - one koji prave rukotvorine, pa bi istovremeno napravili sajam tih predmeta. Za mene je najbitnije da što više ljudi učestvuje u ovom festivalu - zaključuje naša sagovornica.

K.J.

Portal Analitika