Region

EU: Odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće

Ustavni sud BiH ustanovio je da 9. januar kao zvanični praznik Dan Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH, vlasti iz RS najavile su da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH, a iz Evropske unije upozoravaju da su "odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće".
EU: Odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće
Portal AnalitikaIzvor

Portparolka Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Džamila Milović-Halilović kazala je za medije da "Ustav BiH navodi da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće."

Ustavni sud BiH juče se izjasnio o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Vlasti Republike Srpske žestoko su negodovale na odluku Ustavnog suda BiH, a predsjednik manjeg BiH entiteta Milorad Dodik kazao je da ne planira da sprovede odluku Ustavnog suda.

Prema Ustavu BiH, Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu između dva entiteta, ili između BiH i jednog ili oba entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine.

Ustav BiH jasno je precizirao da su "odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće". Svako nepoštovanje odluka ove pravosudne institucije predstavlja direktno kršenje državnog Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika