Abiznis

Potpisano 17 ugovora o dodjeli podrške za nabavku stočnog fonda

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović potpisao je danas u Podgorici ugovore o dodjeli podrške za uvećanje stočnog fonda sa još 17 poljoprivrednih proizvođača sa područja Podgorice, Danilovgrada, Kolašina, Cetinja i Ulcinja. Ovom mjerom ministarstvo sa 50 odsto podržava nabavku novih grla krupne i sitne stoke i time pomaže poljoprivrednicima da započnu ili povećaju proizvodnju. Ukupna vrijednost investicija danas potpisanih ugovora je 340.380 eura, od čega će Ministarstvo uplatiti 170.190 eura.
Potpisano 17 ugovora o dodjeli podrške za nabavku stočnog fonda
Portal AnalitikaIzvor

“Vi pripadate ljudima koji rade i stvaraju i ja vam čestitam na inicijativi. Javni poziv za uvećanje stočnog fonda je najbolji odgovor na teze koje se plasiraju u javnosti da država ne vodi računa o malim proizvođačima. Naime, poziv je na najbolji način pokazao koliko ima onih koji više vole da pričaju nego da rade. Zbog nedovoljnog interesovanja više puta smo produžavali rokove“, kazao je ministar Ivanović obraćajući se potpisnicima ugovora.

Potpisnici ugovora u razgovoru sa Ministrom izrazili su zahvalnost za mogućnost da u pola cijene nabave nova grla i unaprijede proizvodnju. Među njima je bilo i početnika u poljoprivredi, kao što je Bulatović Irena iz Podgorice koja je zajedno sa prijateljem konkurisala za 20 muznih krava.

”Kao preduzetnici smo razmišljali o unapređenju biznisa, istraživali smo tržište i odlučili se za poljoprivredu, jer je posljednjih godina postala interesantna grana, jedina koju država velikodušno pomaže, a proizvodnja hrane, uz turizam, u Crnoj Gori ima perspektivu. Za početak imamo objekat u koji ćemo smjestiti grla, a na proljeće ćemo izgraditi farmu u Bijelom polju sa kapacitetom za 50 grla, što znači da planiramo da se širimo. Ako bude sve po planu, nećemo stati, razmišljamo o daljem unapređenju proizvodnje”, kazala je Bulatović nakon potpisivanja ugovora.

Početnik, ali samo u stočarstvu, je i Vesna Borović iz Pljevalja, jedan od najvećih organskih proizvođača žitarica, krompira i povrća. Ona je iskoristila podršku Ministarstva da nabavi 70 ovaca.

“Organska biljna proizvodnja ne može biti uspješna bez stočarske. Ovim ćemo zaokružiti sistem organske proizvodnje na farmi, čime ćemo smanjiti troškove, povećati proizvodnju i asortiman proizvoda na organsko meso, i naravno zaradu. Nabavka ovaca nam je bila namjera i kada smo počinjali proizvodnju, ali nijesmo mogli sve odjednom. Sada sam odlučila da iskoristim odličnu podršku Ministarstva kroz ovaj javni poziv i vrlo sam zahvalna zbog toga”, kaže Borović.

Poljoprivrednik iz Ulcinja Kraja Melind ima veliko imanje koje je nasledio i smatra da je bolje da bude gazda na svome, nego da radi za mnogo nižu platu kod drugog. Konkurisao je za nabavku 10 muznih krava. Kaže da se stočarstvom bavio i ranije, ali da mu je stočni fond stradao kada se na području Ulcinja pojavila zarazna bolest.

“Imam štalu, mehanizaciju i sve uslove da nastavim da se bavim proizvodnjom mlijeka. Imali smo dobru zaradu sa zato sam odlučio da obnovim biznis, a odluka Ministarstva da nam obezbijedi pola sredstava mi je došla kao odlična šansa da to i ostvarim”, kaže Melind.

Prije dva dana u Nikšiću je potpisano prvih 30 ugovora o dodjeli podrške sa poljoprivrednicima iz Nikšića, Plužina, Šavnika i Žabljaka.

Portal Analitika