Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • VK i ODIHR dobro se raspitali o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti: Sa Srpskom crkvom morali su da razgovaraju u Hramu

VK i ODIHR dobro se raspitali o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti: Sa Srpskom crkvom morali su da razgovaraju u Hramu

Delegacija Venecijanske komisije i OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sastala se tokom nedavnog boravka u Crnoj Gori sa predstavnicima vjerskih zajednica, Vlade, Skupštine, Delegacije Evropske unije i zaštitnika ljudskih prava kako bi pripremila zajedničko mišljenje o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti – saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
VK i ODIHR dobro se raspitali o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti: Sa Srpskom crkvom morali su da razgovaraju u Hramu
Portal AnalitikaIzvor

Delegacija Venecijanske komisije i ODIHR-a boravila je u Podgorici 16. i 17. novembra, a prema riječima generalnog direktora Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Dragutina Papovića, razgovor u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava bio je „konstruktivan i razmijenjena su mišljenja o mnogim važ nim odredbama iz Nacrta zakona“. U dopisu Ministarstva nije navedeno o kojim odredbama Nacrta je riječ. Papović je kazao da se delegacija sastala i sa predstavnicima Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, Islamske i Jevrejske zajednice. Organizovani su susreti i sa predstavnicima Zakonodavnog odbora Skupštine, Ministarstva unutrašnjih poslova, ombudsmana i Delegacije Evropske unije u Podgorici.

– Delegacija Venecijanske komisije i ODIHR-a bila je domaćin sastanaka i ona je odredila vjerske zajednice i institucije sa čijim predstavnicma se sastala. Na molbu delegacije, Ministarstvo je bilo posrednik u organizaciji sastanaka i obezbijedilo je prostorije za njihovo održavanje, izuzev za sastanak delegacije i predstavnikaSPC – objasnio je on.

Papović je kazao da je na zahtjev SPC taj sastanak održan u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. – Sastanci su održani u cilju dobijanja zajedničkog mišljenja Venecijanske komisije i ODIHR-a o Nacrtu zakona. To mišljenje očekujemo tokom decembra – rekao je Papović.

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvao je burne reakcije u domaćoj javnosti i gotovo nepodijeljenu osudu njegovih odredbi. Predloženim tekstom, u načelu, zadovoljne su jedino Crnogorska pravoslavna crkva i Jevrejska zajednica. Za Srpsku pravoslavnu i Katoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge, manje vjerske zajednice Nacrt u cjelini ili pojedini njegovi djelovi neprihvatljivi su. Javnu raspravu, koja je trajala više od mjesec, obilježila su masovna okupljanja pristalica SPC i verbalno nasilje prema kleru CPC. Na Nacrt zakona stiglo je 4.500 podnesaka sa primjedbama i sugestijama, od čega je 99,3 odsto podnijela Srpska pravoslavna crkva, njene eparhije i sa njima povezane organizacije. Samo 23 podneska podnijele su sve ostale vjerske zajednice, političke partije i građani. Primjedbe i sugestije odnose se na gotovo sve članove Nacrta zakona, a najviše ih je na odredbe o teritorijalnoj konfiguraciji vjerskih zajednica, njihovom sjedištu, kao i treminologiji o vjerskim zajednicama i vjerskim službenicima.

Pobjeda

Portal Analitika