Zanimljivosti

Kako razmišljaju i osjećaju teroristi?

Kako terorizam ubrzano postaje globalna prijetnja ljudskoj sigurnosti, slobodama i kvalitetu života, njegovo naličje sve više pokušavaju da rasvijetle i brojni psiholozi. To, naravno, nije ni lak niti jednostavan zadatak, jer teroristi rado ne pristaju da budu objekti psiholoških istraživanja, a studije na daljinu mogu da daju prilično netačne rezultate.
Kako razmišljaju i osjećaju teroristi?
Portal AnalitikaIzvor

Zato ozbiljni naučnici priznaju da se psihologija terorizma još uvijek više kreće u vodama teorije i mišljenja, nego empirijskih podataka.

Ipak, relevantne informacije postupno postaju sve dostupnije, a one sve više pokazuju da je terorizam uglavnom korisnije posmatrati u kontekstu političkih i grupnih dinamika i procesa, nego onih individualnih.

Većina stručnjaka danas se slaže da teroristi nisu psihopate u klasičnom smislu te riječi. Dr Džon Horgan, rukovodilac Međunarodnog centra za istraživanje terorizma na Državnom univerzitetu Pensilvanija i autor knjige "The Psychology of Terrorism" ("Psihologija terorizma"), kroz razgovore sa 60 bivših terorista dobio je zanimljive uvide. Na osnovu njih došao je do zaključka da su radikalizaciji i terorizmu skloniji ljudi koji imaju sljedeće osobine:

- Osjećaju ljutnju, otuđenje kao i društvenu isključenost i obespravljenost

- Vjeruju da im njihov trenutani politički angažman ne daje moć da utiču na stvarne promjene

- Identifikuju se s osobama koje smatraju žrtvama društvenih nepravdi protiv kojih se bore

- Osjećaju potrebu da preduzmu neku konkretnu akciju umjesto da samo razgovaraju o problemima

- Vjeruju da nasilje protiv država nije nemoralno

- Imaju prijatelje ili članove porodice koji podržavaju njihove ciljeve

- Vjeruju da im uključivanje u neki pokret nudi društvene i psihološke nagrade, kao što su avantura, druženje i snažniji osjećaj identiteta

Uz sve navedeno, treba uzeti u obzir činjenicu da su teroristi uglavnom mladi ljudi. Adolescencija je često psihološki teško razdoblje u kojem osoba postaje svjesna sebe kao nezavisne individue, što može da bude uzrok ranjivosti i krhkosti. Zato je takvim mladim ljudima potreban snažan osjećaj pripadnosti i identiteta. To je jedan od ključnih razloga zbog kojih se mnogi mladi na zapadu pridružuju raznim bandama, postaju sljedbenici supkultura ili se uključuju u vjerske zajednice i sekte, od kojih su mnoge prilično radikalne. One mogu da im ponude snažan osjećaj smisla, identiteta i pripadnosti, ali i ublažeosjećaj nevažnosti, besmisla i otuđenosti.

Izvor: T portal/Nenad Jarić Dauenhauer

Foto: Reuters/Alaa Al-Marjani

Portal Analitika