Kultura

PEROVIĆ: Folklor kao inspiracija se ne može prevazići

Neke stvari ne treba prevazići. Folklor nam uvijek treba, ukoliko služi kao inspiracija, kazala je kompozitorka Nina Perović nakon prvog izvođenja njenog djela "Gusle" pred podgoričkom publikom sinoć u CNP-u.
PEROVIĆ: Folklor kao inspiracija se ne može prevazići
Portal AnalitikaIzvor

- Pitanje je - na koji način tretirate foklor, koji je vaš pristup folkloru i kako se bavite tom materijom - dodala je ona.

Gudači Crnogorskog simfonijskog orkestra interpretirali su dvije noći za redom djelo Perović nastalo još 2011. godine tokom šestodnevne 21. Međunarodne ljetnje akademije Prag - Beč - Budimpešta, koju organizuje Univerzitet za muziku i dramsku umjetnost iz Beča. U originalnoj verziji je djelo za gudački kvartet i kao takvo je na istoj manifestaciji imalo svoje praizvođenje. Godinu kasnije, prvu orkestarsku verziju "Gusala" čula je zagrebačka publika na koncertu Hrvatske glazbene mladeži.

- Ovo je ujedno jedno od mojih najizvođenijih djela, i u verziji za kvartet, i u verziji za orkestar, ali je više puta izveden u verziji za kvartet. Ovo je treći put da je interpretirano u verziji za gudački orkestar, a drugi put u Crnoj Gori - precizirala je Perović, pošto je dan ranije CSO imao nastup sa sličnim programom u Centru za kulturu Tivat.

Kako se ističe u kratkom tumačenju djela, u "Guslama" su muzički folklorni elementi transponovani u individualan muzički izraz, ističući u prvi plan taj narodni instrument, dok je "težnja ka imitiranju zvuka gusala ostvarena je upotrebom mikrotonalnosti i karakterističnim ritmičko-melodijskim parametrima". U odličnoj interpretaciji ovog djela, najznačajniju ulogu imali su novi koncertmajstor Marko Radončić i novi vođa violončela Dmitrij Prokofjev - solista iz Rusije koji je svoje dionice izveo tako dobro da bi se moglo reći kako je "porastao uz gusle".

Neki od motiva koje smo čuli u kompoziciji "Gusle" pripadaju opusu onih koje često srećemo u djelima Perović, i to ne samo onim instrumentalnim. Dio ove kompozicije referira, recimo, i na horske poput "Neka bude", koja je namjenski nastala i izvedena je 2012, povodom 200. godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

- To je neki stvaralački period početne inspirisanosti folklornom materijom. To su sami počeci dobijanja inspiracije za ono što sam kasnije radila na jedan drugačiji način, razvijala i tragala za nekim drugim pristupima u okviru doktorskih studija tokom tri zaista duge godine. Sve ovo govorim zbog toga što je i za mene neobično da posmatram djelo koje sam napisala prije skoro pet godina. Jer, u odnosu na tada, svi potpuno drugačije razmišljamo, promijenili smo se na bolje ili na gore - publika će o tome da sudi. Ali, sudim i ja, na neki način - skromno kaže mlada kompozitorka.

cso2Ona potcrtava i da inspirisanost folklorom - ne treba prevazići, pa u tome već godinama i sama daje primjer. Na kraju podsjeća da "Gusle" pripadaju, kako kaže, "starijem opusu", te podsjeća da je podgorička publika već bila u prilici da čuje njene novije radove, nastale u okviru doktorskog rada. Naravno, riječ je o "Ritusu", djelu za sopran, hor i orkestar, nastalu prema muzičkim i tekstualnim motivima koje je kompozitorka preuzela iz narodnog stvaralaštva, a koju su prvi put krajem aprila izveli Crnogorski simfonijski orkestar i hor "Collegium musicum".

Sinoćnji koncert na Velikoj sceni CNP-a počeo je Nedovršenom simfonijom Franca Šuberta. Drugi dio večeri počeo je djelom Perović, a zatim je publika čula simfonijsku poemu "Til Ojlenšpigel" Riharda Štrausa.

Iako je program dijelom bio zahtjevan, CSO i njegov dirigent Grigorij Krasko publiku su dodatno oduševili izvođenjem dva bisa - Slovenskom igrom Antonjina Dvoržaka i Mađarskom igrom broj 5 Johanesa Bramsa. Ove kompozicije bile su, na neki način, uvod u naredni koncert koji će posljednjeg dana novembra orkestar prirediti sa mladim makedonskim dirigentom Borjanom Canevom i solistkinjom na harfi Katrinom Sederkenji.

K.J.

Foto: MCCG/Duško Miljanić

Portal Analitika