Region

UBISTVA U SARAJEVU: Napad na vojnike okvalifikovan kao čin terorizma

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izjavio je da je sinoćnje ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u sarajevskom naselju Rajlovac okvalifikovano kao čin terorizma.
UBISTVA U SARAJEVU: Napad na vojnike okvalifikovan kao čin terorizma
Portal AnalitikaIzvor

Grubešić je kazao da će daljom istragom biti utvrđene sve okolnosti vezane za počinitelja tog djela, njegove eventualne pomagače, kao i motiv.

"Ovim putem još jednom apelujemo na institucije vlasti i Visoko sudsko i tužiteljski savjet BiH da se sprovede imenovanje tužioca Odsjeka za terorizam koje očekujemo i zbog čega urgiramo već nekoliko mjeseci. Sadašnji kapaciteti u kojima su samo dva tužioca angažovana na istragama ovakvih kaznenih djela nijesu dovoljna za efikasan rad u borbi protiv terorizma", kazao je Grubešić.

Policijski uviđaj u kladionici u Rajlovcu, u kojoj je Enes Omeragić sinoć ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, završen je jutros.

S obzirom da su u napadu ubijeni pripadnici Oružanih snaga BiH, dalja istraga je u nadležnosti Tužilaštva BIH koje je operativne radnje povjerilo SIPA-i.

SIPA je još je sinoć oformila poseban tim koji je pomagao o otkrivanju napadača i u uviđaju.

Ubica Enes Omeragić, za kojeg se tvrdi da je bio pripadnik selafijskog pokreta, sinoć se u svojoj kući u naselju Sokolje raznio bombom.

Nema službenih informacija da li se još neko nalazio u kući u kojoj je Omeragić izvršio samoubistvo.

U ulici Safeta Zajke u sarajevskom naselju Rajlovac sinoć oko 10.00 časova Omeragić je naoružan ušao u jednu kladionicu i ubio vojnike Armina Salkića iz Viteza i Nedeljka Radića iz Nevesinja, a prema izjavi očevidaca uzvikivao je "Alahu ekber".

Oni su radili na formacijskim mjestima vozača u bataljonu Vojne policije Brigade taktičke podrške.

Direktor Federalne uprave policije (FUP), Dragan Lukač, saopštio je da su sigurnosne mjere na povišenom nivou nakn napada.

 

Suljagić: BiH definitivno ima problem sa terorizmom

Zamenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Emir Suljagić izjavio je da BiH definitivno ima problem s terorizmom i da je vrijeme da se kao društvo odluči na čijoj strani želi biti.

"Sada hoću da kažem da ova zemlja ima problem terorizma i da je krajnje vrijeme da kao društvo odlučimo s koje strane linije u ovom globalnom ratu protiv terorizma koji se vodi želimo biti", napisao je Suljagić na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da je naziv teroristi pravo ime za osobe koje su počinile slične zločine, poput napada policijske stanice u Bugojnu, kao i napad koji se dogodio sinoć na vojnike Oružanih snaga BiH, a da je pravo ime problema s kojim se suočava BiH terorizam.

"Veoma je izvjesno u ovom trenutku da je napad koji je počinjen sinoć u Rajlovcu teroristički čin. O onome što smatram propustima u radu agencija za provođenje zakona koji su do toga doveli, neću sada govoriti", rekao je Suljagić.

On je izrazio saučešće porodicama ubijenih i ocijenio da je pucanj u dvojicu vojnika "pucanj u mogućnost zajedničkog života u Bosni i Hercegovini".

Anadolija, Beta, rtcg.me

 

Portal Analitika