Kultura

Novi "Ars" posvećen Kišu i novom poglavlju Popovićeve "Potjere"

Novi broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja - Ars posvećen je osamdesetogodišnjici rođenja Danila Kiša.
Novi "Ars" posvećen Kišu i novom poglavlju Popovićeve "Potjere"
Portal AnalitikaIzvor

U posebnom dijelu izdanja, pod nazivom "Fuga za Danila Kiša" nalaze se tekstovi o jednom od najvažnijih evropskih pisaca. Prvi tekst je pisao Božo Koprivica i nosi ime "Fuga za Eduarda Sama i Anu Sam". Tekst Ota Tolnaija posvećen Kišu, zove se "Drhtavi samuraj", u prevodu Mirka Gottesmanna. Peter Božik piše u tekstu "Mesec svih svetih", a Mića Vujičič svoje djelo posvećeno Kišu naslovljava "Odrazi u staklu". Milica Nikolić je napisala tekst "Druženje s Danilom Kišom", a Enver Kazaz "Kad smrt ne zamračuje život, a život ne skrnavi smrt". Marko Pogačar ima nekoliko pjesama posvećenih Kišu pod naslovom "Koda", a poezija Miodraga Raičevića nosi ime "O mekom srcu". Ljubeta Labović zatvara posvetu Kišu u ovom broju Arsa svojim tekstom "San kraj mora".

Ars otvara još jedno poglavlje iz romana u nastajanju Milorada Popovića pod naslovom "Potjera". Slijedi prozni tekst Bogića Rakočevića "Karlo i mi". Pjesnikinja Sanja Martinović pojavljuje se sa novom poezijom "Podne u gradu". Slijedi kratka priča Nikole Nikolića "Gorski vijenac", te priča Marije Krivokapić "Za volanom". Bosanski pisac Mile Stojić objavio je u ovom broju Arsa poeziju "Doći će drugi", a odmah zatim su "Četiri priče" Hadžema Hajdarevića. "Beara" je odlomak iz dokumentarnog romana u nastajanju Ivice Đikića, kao i nova poezija Ahmeda Burića, pod naslovom "Neslano društvo". Slijedi tekst Šermana Aleksija "Indijansko obrazovanje" u prevodu Alme Agović, i tekst Sajmona Ortiza "Panter Čeka", u prevodu Larise Pepić. Broj zatvaraju eseji koje potpisuju Enes Karić "Pričanje kao događanje sudbine", Miloš D. Đurić "Mapiranje sveta Anglo-američkih studija na raskršću vekova", Dijana Mirković "'Zvijer' i 'Gospodar muva' kao simboli torture i mračne strane čovjeka u Goldingovom romanu 'Gospodar muva'", Barbara Kristijan: "Trka za teoriju" u prevodu Aleksandre Nikčević-Batrićević i Marije Krivokapić i, na samom kraju ovog Arsa, tekst Kosane Radojević "O problemu interpretacije klavirskih sonata V. A. Mocarta".

Portal Analitika