Društvo

DRLJEVIĆ: Crna Gora nije interesantno tržište za falsifikovanje ljekova

Na tržištu Crne Gore se nalazi oko 2000 vrsta ljekova koji su, ili registrovani i prošli postupak izdavanja dozvole za stavljanje u promet, ili su za potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore obezbijeđeni putem interventnog uvoza, saopšteno je iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.
DRLJEVIĆ: Crna Gora nije interesantno tržište za falsifikovanje ljekova
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), Milorad Drljević, kazao je na današnjem presu, predstavljajući rad agencije, da Crna Gora nije interesantno tržište za falsifikovanje ljekova.

- Zabilježen je jedan slučaj falsifikovanja lijeka, a sporadično su otkrivani ljekovi i u drugim zemljama regiona. Znači, postoji sumnja da ih može biti i ovdje. Zbog toga smo insistirali na tome da moramo imati adekvatnu farmaceutsku inspekciju koja će raditi na terenu, i raditi kontrolu ljekova u skladu sa standardima i zahtjevima evropskih direktiva, sa jedne strane; i sa druge strane, da imamo laboratoriju koja će moći da reaguje na vrijeme i koja može iz samog prometa da radi brzu kontrolu, ukoliko postoji sumnja na falsifikat ili nestandardni lijek - naglasio je Drljević.

On je podsjetio da je CALIMS počeo sa radom 2009. godine i da je formiran kao nacionalno-regulatorno tijelo, odnosno stručno-naučna institucija, sa nadležnostima u oblasti javnog zdravlja, putem dostupnih efikasnih i prihvatljivo bezbjednih ljekova odgovarajućeg kvaliteta u oblasti informisanja o ljekovima, kontrole načina proizvodnje i prometa farmakovigilance, praćenja neispunjavanja kvaliteta lijeka, i sa krajnjim ciljem sprovođenja regulatorne kontrole tokom čitavog životnog ciklusa lijeka, dakle dok se on nalazi u prometu u Crnoj Gori.

- Danas agencija ima 37 zaposlenih, od koji su 92 odsto, odnosno 34 zaposlena sa viskom stručnom spremom, 26 od njih je iz oblasti zdravstvene struke, subspecijalisti, specijalisti, magistri i doktori nauka iz oblasti medicine, farmacije, stomatologije i veterine. Svi zaposleni u periodu od osnivanja kontinuirano prolaze procese edukacije iz evropske regulative. Punu pažnju smo posvetili razvoju informacionog sistema i projektovali naš razvoj u pravcu uvođenja elektronskog poslovanja. Svi klijenti agencije mogu da prate proces obrade svojih zahtjeva putem posebnog zaštićenog dijela portala. Taj dio im omogućava uvid u sve zahtjeve koje  agencija prema njima uputi. Ovakav nivo transparentnosti rada nije ostvarila ni jedna agencija u regionu, a koliko je nama poznato, ni jedna institucija u Crnoj Gori - napomenuo je Drljević.

Svi ljekovi koji su prošli proces registracije i sve što se nalazi u legalnom sistemu u apotekama u Crnoj Gori, kvalitno je, bezbjedno i efikasno kazao je direktor CALIMS-a, i uputio poruku građanima da se snabdijevaju kroz legalni lanac, na preporuku ljekara, odnosno na ljekarski recept.

- Sve ostalo, uključujući onlajn ili druge procese nabavke, može biti problematično - upozorio je Drljević

Ukupna potrošnja ljekova u 2014. godini (uključujući privatni i javni sektor) je iznosila 62.284.736,49 eura, što u poređenju sa prethodnom godinom predstavlja porast od 5,36 odsto.

Zamjenica direktora CALIMS-a, Majda Šahman-Zaimović, podsjetila je da je agencija osnovana po modelu Evropske agencije za ljekove koja je smještena u Londonu i koja je supervizor svim agencijama. CALIMS je kroz rad sa Evropskom agencijom za ljekove prepoznat kao agencija koja slijedi evropske direktive i koja ih implementira na najbolji mogući način.

- To potvrđuje i prisustvo naših stručnjaka i eksperata same agencije u komitetima i radnim tijelima same Evropske agencije za ljekove, jer takva mjesta ne dobijaju oni koji ih zaista ne zaslužuju i koji nijesu prepoznati kao neko ko može doprinijeti stvaranju nove regulative na evropskom nivou. Opravdanje zašto mi uopšte postojimo, jeste, da obezbijedimo kvalitetne, bezbjedne, efikasne i provjerene ljekove. Ponašamo se u skladu sa tim, da ljekovi koji prolaze proceduru registracije u našoj agenciji, moraju odgovarati smjernicama Evropske komisije i to one najvažnije smjernice - 2001/83. Iako imamo malo zaposlenih zaduženi smo i za učestvovanje u Poglavljima za pridruživanje EU, i to 1, 12, 20, 23 i 28. Vjerujem da ste vidjeli da jedna od dvije najbolje ocjene koja u tom izvještaju postoji jeste napredak Crne Gore u Poglavlju 1, koji zauzima najviše mjesta upravo u oblasti ljekova i medicinskih sredstava - naglasila je Šahman-Zaimović.

Rukovodilac sektora za ljekove i medicinska sredstva, Željka Bešović, predstavila je portal agencije i proces registracije ljekova. Bešović je navela da po evropskim direktivama, cijena i porijeklo lijeka ne smiju biti kriterijum za odluku o njegovom stavljanju u promet.

A. P.

Portal Analitika