Politika

VUKOVIĆ: Politički dometi DF-a ograničeni

Dominirajući medijskom scenom i neprekidnim vršenjem pritiska na političke konkurente u vlasti i opoziciji lideri Demokratskog fronta uspjeli su da kratkotrajno politički profitiraju - ocijenio je za Pobjedu predavač na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković.
VUKOVIĆ: Politički dometi DF-a ograničeni
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tu tezu, kako smatra, potkrepljuju i rezultati CEDEM-ovog istraživanja javnog mnjenja, koji su pokazali da su nedavni protesti u Podgorici povećali podršku Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu, dok je podrška Demosu, URA-i i Demokratama pala.

- Rezolutno odbacivanje mogućnosti političkog dijaloga u okviru parlamenta, uz istovremeno zaoštravanje retorike prema političkim neistomišljenicima i konstantne pokušaje podizanja političkih tenzija u Crnoj Gori, treba razumjeti kao dio političke strategije DF-a koja za cilj ima da ovu grupaciju drži u centru pažnje domaće političke javnosti što je moguće duže, i tako stvori utisak o njenoj liderskoj ulozi u okviru opozicije. Na ovaj način, lideri Fronta su, u prethodnom periodu, zaista uspjeli da politički profitiraju, homogenizujući dio rasutog biračkog tijela, dominirajući medijskom scenom i neprekidno vršeći pritisak na političke konkurente kako u vlasti tako i u opoziciji - smatra Vuković.

On ističe da je liderima Fronta na ruku išla i aktuelna kriza u koaliciji DPS-SDP, ali i to što alternativu DF-u među opozicionim partijama uglavnom čine nedavno formirane stranke.

Zbog načina na koji je okončano prethodno „mirno okupljanje građana“ u organizaciji DF-a, Vuković ocjenjuje da će podrška svim narednim protestima biti manja.

- Pritom imam u vidu i da je rukovodstvo medija, koje je u prethodnom periodu pružalo ključnu logističku podršku nastojanjima Fronta da na ulici sruši vlast, u međuvremenu zaratilo sa njegovim liderima. Uz to, visoki zvaničnici Evropske unije su u više navrata ponovili da vaninstitucionalno djelovanje nije put za rješavanje političkih problema u Crnoj Gori. Dakle, pozicije sa kojih Demokratski front kreće u novu političku akciju, a time i šanse za njen uspjeh, djeluju mnogo slabije od onih na kojima je ovaj politički savez bio polovinom prošlog mjeseca - ističe Vuković.

Opširnije čitajte u Pobjedi...

Portal Analitika