Kultura

Uručena Njegoševa nagrada, JERGOVIĆ: Obavezali ste me Njegošem i Crnom Gorom

Miješanjem različitih vremena i sudbina pisac zalazi u najvažnije političke tokove i ideologije. Kao objektivni posmatrač oslobođen patetike, Miljenko Jergović je povezao istorijske događaje i prošlost sa tragičnim događajima koji na dramatičan način okončavaju XX vijek na Balkanu. Sarajevo, u tom kontekstu, ima u njegovoj literarnoj projekciji posebno emocionalno značenje, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na svečanosti na Cetinju, gdje je poznatom piscu uručena ovogodišnja Njegoševa nagrada za roman "Rod".
Uručena Njegoševa nagrada, JERGOVIĆ: Obavezali ste me Njegošem i Crnom Gorom
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović se osvrnuo na nagrađeno ostvarenje, ističući da Jergović "stvara autentičan pogled na južnoslovenski XX vijek".

- Pitanje nacionalnih, jezičkih i kulturnih identiteta je u fokusu njegovih književnih opsrevacija. Kroz svoju sudbinu i sudbinu vlastite porodice on govori o  političkim previranjima na Balkanu i u evropi, od početka XX vijeka do danas. U toj svojoj svojevrsnoj hronici, upoznati smo sa životima različitih generacija  u složenim istorijskim okolnostima. Litertura Miljenka Jergovića ima svojstva katarze pripadnosti, preispitivanja koncepta ličnog i nacionalnog identiteta, mita i istorije. Ona je naš susret sa nama samima - naveo je Vujanović i dodao da "literatura ne može promijeniti svijet, ali nam može pomoći u njegovom boljem razumijevanuu, u našoj težnji za stvaranjem pravednijih odnosa".

U obrazloženju ovogodišnjeg žirija, koji su činili Katica Ćulavkova, Filip David, Aleš Debeljak, Svetozar Igov, Zdenko Lešić, Sreten Perović i Vlaho Bogišić, a koji je za uži izbor prema naslovima iz 2013. i 2014. godine koje su predložili selektori iz svih sedam južnoslovenskih zemalja, izdvojio još Dimitrija Baševskog i Davida Albaharija, podsjeća se da je dobitnik Jergović - jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca - prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslovenske dramatične sukobe sudbine i tragedije.

- Njegov je opus naš opus s kraja XX vijeka, opus jedne dezintegracije koja prirodno stremi ka duhovnoj reintegraciji i katarzi... Jergovićev rod jeste katarza pripadnosti kroz njeno problematizovanje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju. Zato njegov roman "Rod" dekonstruiše koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslovenskim područjima - naveo je žiri u obrazloženju.

Predsjednik žirija za dodjelu Njegoševe nagrade Vlaho Bogišić naglasio je kako je "jezik Jergovića južnoslovenski amalgam, interlingvistički bogat i inkluzivan, te zato i stilski delikatan".

- Možemo reći da Jergovićev književni opus unikatan i oformljen, pa ipak još uvijek u nastajanju i rastu, ovim velikim Njegoševim i crnogorskim priznanjem, dobija kulturni podsticaj da se, bježeći, referentnije integrira ne samo u arhiv južnoslovenskih književnosti, već i u njegov sistem estetskih vrijednosti. A upravo taj sistem vrijednosti će biti neodmjenjivi otisak duhovnosti našeg vremena... On izgara na ognjištu južnoslovenske društvene, kulturne, jezičke i egzistencijalne fenomenologije, što dopušta da se njegovi romani prime kao paradigme i parabole za našu stvarnost i povijest koju živimo i koja traži tumačenje i književne projekcije i fikcije - smatra Bogišić i potcrtava da Jergović suštinski predstavlja "jezgro južnoslovenskog transkulturnog fenomena".

Ovogodišnji laureat Njegoševe nagrade svoje obraćanje posvetio je Njegošu i njegovoj pjesničkoj reportaži "Tri dana u Trisetu", te kako se u tom njegovom tekstu - po riječima Jergovića - nalazi "umjesto junaštva i metafizike, čista nepatvorena radost života i žudnja, ona posve Njegoševska koja se tako često previdi i zanemari u govoru o njegovom životu i djelu".

- I nakon tolikih godina, ostaje čudo potpune identifikacije i čudo onog što njegov jezik može - rekao je laureat.

- Obavezali ste me Njegošem. Obavezali ste me Crnom Gorom. Ja ne znam jesam li u stanju tu obavezu održati i ispuniniti. Ako postoji u svemu tome neka pomoć i neka utjeha, moram reći da nijesam prvi Jergović kojeg je Crna Gora obavezala na nešto. Jedan važan ministar u vladi kralja Nikole bio je Filip Jergović - podsjetio je Miljeno Jergović nakon uručenja nagrade.

J.Đ.

Portal Analitika