Zanimljivosti

Kakve tajne krije Keopsova piramida?

Da li postoji još jedna skrivena grobnica u Velikoj piramidi? Otkriće “termalne anomalije” ponovo je oživjelo vjekovima staru potragu.
Kakve tajne krije Keopsova piramida?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tim istraživača okrupljen oko novog projekta Scan Pyramids ne žele da se “zalijeću”. Ipak, amateri i naučnici koji ne učestvuju u istraživanju već su počeli da spekulišu o tome šta bi moglo da se nađe u Keopsovoj piramidi.

Nove slike otvaraju mogućnost da postoji više neotkrivenih prostorija skrivenih u podnožju piramide.

“Mislim da Keopsova odaja još nije otkrivena i da su sve tri pronađene zapravo bile mamac za lopove”, izjavio je svojevremeno Zahi Havas, bivši ministar antikviteta u Egiptu.

On je vjerovao da su Keopsova blaga i dalje skrivena u Velikoj piramidi.

Da li je bio u pravu?

Arheolozi za sada znaju za tri velike prostorije u Velikoj piramidi: Veliku galeriju, Kraljičinu odaju i Kraljevu odaju.

Tridesetih godina 19. vijeka jedan britanski vojnik koristio je barut, kako bi raznio kamen i ušao u piramidu. Otkrio je nekoliko praznih protorija u kojima su na zidovima bile ispisane poruke.

U skorije vrijeme, mali roboti su ispitivali neobične prostore u Kraljičinoj odaji i otkrili da vode do vrata sa bakarnim kvakama. Iza njih je bilo još vrata.

Postoji mogućnost da su termalne anomalije posljedica upotrebe različitih materijala ili vazdušnih struja u pukotinama, ali se podjednako sumnja i na postojanje tajnih prostorija.

Sadašnji ministar antikviteta kaže da će biti potrebne godine da se ispitaju anomalije i da se u svakom trenutku vodi računa da se ne ošteti njihova krhka struktura.

Kufu (ili Keops) bio je drugi faraon 4. dinastije i vladao je između 2589. i 2566. godine prije nove ere. O njegovoj vladavini malo toga se zna. Čak je i njegov izgled misterija. Postoji samo jedna statua visoka svega 7,5 cm od slonovače urađena po njegovom liku.

Ipak, djeluje da je baš on naručio izgradnju piramide za svoj vječni počinak. Da li je ikada tu sahranjen? To nije poznato.

Iako Kraljeva odora ima veliki, ali polomljen granitni sarkofag, nije poznato da li je ikada korišten, a ukrasi na njemu djeluju nedovršeno. Međutim, otvorena je mogućost i da su kradljivci pokrali baš sve što je moglo da ukaže na to da li je tu sahranjen Kufu.

Jedini trag o raskošnoj Kufuovoj sahrani pronađen je 1925. u blizini piramide, gdje je sahranjena kraljica Heteferes I, Kufuova majka i sestra/supruga prethodnog faraona Snefrua.

Njena blaga bila su netaknuta, ali u zapečaćenom sarkofagu nije pronađeno tijelo.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika