Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • 37. Crnogorski likovni salon: Gran pri za Radovanović, nagrađeni i Reljić, Dujović Lišćević i Šuković

37. Crnogorski likovni salon: Gran pri za Radovanović, nagrađeni i Reljić, Dujović Lišćević i Šuković

Gran pri 37. Crnogorskog likovnog salona "13. novembar" pripao je Ivana Radovanović za video-rad "The Hollow Man - Burning Way", odlučio je žiri ove manifestacije.
37. Crnogorski likovni salon: Gran pri za Radovanović, nagrađeni i Reljić, Dujović Lišćević i Šuković
Portal AnalitikaIzvor

Ocjenjivačko tijelo, kojim je predsjedavao Aleksandar Čilikov, a članice su još bile selektorka salona Lucija Đurašković i istoričarka umjetnosti Ana Ivanović, odlučilo je i da su ravnopravni dobitnici nagrada Željko Reljić za skulpturu "Preletač", Tijana Dujović Liščević za instalaciju "Šareno groblje duha i pomalo uma" i Miro Šuković za rad "Janusa", nastao u kombinovanoj tehnici.

Otvarajući 37. Crnogorski likovni salon, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović ukazao je priznanje svima koji stoje iza ovog događaja koji Cetinje tradicionalno organizuje u susret 13. novembru.

- Upravo zahvaljujući njima - priča koja traje decenijama i koja se odnosi na jednu od najdugovječnijih likovnih smotri u našoj državi - nastavlja da živi. A toj priči svoj su doprinos kroz decenije davala mnoga poznata imena umjetnosti, ne samo iz naše države, već i mnogo šire - istakao je Bogdanović.

On je kazao da je Crnogorski likovni salon "danas događaj koji se u kulturnom kalendaru grada i države ne da zaobići", te dodao da će "u narednom periodu nastojati da se ostvari ambicija, shodno kojoj će Crnogorski likovni salon dobiti internacionalni karakter".

Prema riječima selektorke Lucije Đurašković, 37. izdanje tradicionalne umjetničke manifestacije predstavlja izbor 27 radova umjetnika, uglavnom srednje i mlađe generacije, a to su: Draško Dragaš, Svetlana Dragojević, Tijana Dujović Liščević, Vladimir Đuranović, Nataša Đurović, Milena Jovićević, Nada Kažić, Biljana Keković, Momčilo Macanović, Milica Marković Rajčević, Predrag Milačić, Bogdan Musović, Lidija Nikčević, Vaso Nikčević, Milutin Obradović, Ratko Odalović, Suzana Pajović, Zoran Petrušić, Ljubomir Popadić, Ivanka Vana Prelević, Ivana Radovanović, Željko Reljić, Miodrag Šćepanović, Maja Šofranac, Miro Šuković, Jovana Vujanović i Naod Zorić.

- U subjektivnoj selekciji, koja ne isključuje objektivnost, sugeriše se bogatstvo u raznolikosti i raznovrsnosti, kao i jedinstvo različitosti prisutnih na crnogorskoj savremenoj likovnoj sceni, u smislu jednog od njenih mogućih tokova. Lični kreativni potencijal, kao i generacijska različitost autora, uslovili su stilsku polivalentnost umjetničkih ostvarenja naročito istaknutu autohtonošću likovnih poetika i autentičnošću neposrednog vizuelnog promišljanja. U sudaru različitih temperamenata, te vidnoj raznolikosti i raznovrsnosti likovnog izražavanja, u rasponu od figuracije, hiperrealističkih, oniričko-nadrealnih, poetskih i ekspresionističkih tendencija, preko apstraktnih, intimističkih i simboličko-asocijativnih varijanti reprezentovanih, pored ostalog, i kroz objekte i video projekte, data je prilika sa sagledavanje rezultata pojedinačnih, individualnih traganja kroz posebnosti osobenih senzibiliteta - zapisala je Đurašković u katalogu koji prati ovogodišnji salon.

Prema njenim riječima, u većini slučajeva predstavljeni radovi "zrače utiskom upada u neki drugačiji, mističan i nepoznat svijet".

- To je svijet usmjeren ka pokušaju otvaranja moguće novih prostora likovnosti, koji već odavno nije samo likovnost po sebi, već likovnost koja angažovano ukazuje i pokreće, svjesni da danas umjetničko djelo ne znači ono što predstavlja, već predstavlja ono što znači - zaključila je selektorka 37. Crnogorskog likovnog salona.

J.Đ.

Portal Analitika