Abiznis

Poljoprivrednici da biraju projekte u skladu sa razvojnom politikom Vlade

Poljoprivredni proizvođači treba pažljivo da biraju projekte koji, prije svega, treba da budu u skladu sa razvojnom politikom Vlade, poručio je Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović tokom posjete Rožajama.
Poljoprivrednici da biraju projekte u skladu sa razvojnom politikom Vlade
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj posjete bio je da se sagledaju potencijali proizvođača, identifikuju novi projekti i predstave mogućnosti za njihovo finansiranje.

Ivanović je obišao kompaniju za preradu mesa „Gradina“, mljekaru „Amiprom“, drvoprerađivačke kapacitete „Jela komerc“, farmu tovnih pilića, tovnih junadi i nekoliko manjih drvoprerađivača.

„Upoznao sam se sa poljoprivrednim proizvođačima koji imaju ideje za nove projekte koji su osmišljeni tako da kreiraju nova radna mjesta, uvedu nove standarde u oblasti poljoprivredne proizvodnje i drvoprerade i povećaju proizvodnju“, kazao je ministar Ivanović.

On je dodao da je kompanija „Gradina“ u Crnoj Gori i šire prepoznata kao ozbiljan proizvođač prerađevina od mesa koji izvozi dio svoje proizvodnje.

Kako je dodao, izvozno je orjentisana i kompanija „Ami prom” koja je prva počela sa proizvodnjom maslaca u Crnoj Gori, i čiji su vlasnici preko Ministarstva poljoprivrede bili u nedavnoj posjeti Valoniji.

„Zadovoljstvo je bilo razgovarati i sa vlasnicima farmi tovnih pilića i junadi, koji imaju jasnu viziju razvoja svojih firmi, kao i malim poljoprivrednim proizvođačima koji su potpisali ugovore za realizaciju IPARD-like programa” kazao je Ivanović.

On je razgovarao i sa malim drvoprerađivačima kojih ima dosta na području Opštine Rožaje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, jedan od pozitivnih primjera u oblasti drvoprerade je preduzeće „Jela komerc“ koje izvozi oko 90 odsto sopstvene prozivodnje, a pokazatelj konkurentnosti te firme je i činjenica da su prošle godine pobijedili na međunarodnom tenderu u Hrvatskoj.

„Htio sam da se podrobnije upoznam sa problemima sa kojima se suočavaju drvoprerađivači rožajskog kraja od dobijanja koncesije do realizacije koncesionih ugovora. Takođe, razgovarao sam i sa predstavnicima Uprave za šume Područne jedinice Rožaje kako bi čuo drugu stranu priče, i kako bi sagledali šta u proceduri možemo dalje ojačati i na šta treba obratiti pažnju u sistemu kontrole koja je neophodna“ kazao je Ivanović.

Posjeta Rožajama, kako je ocijenio, bila je uspješna iz ugla identifikovanja novih projekata, ali i bližeg sagledavanja konkretnih poteza koje Ministarstvo, zajedno sa resornim upravama, može da učini kako bi se povećala efikasnost.

„U razgovoru sa proizvođačima, ministar je kazao da pažljivo treba birati projekte koji, prije svega, treba da budu u skladu sa razvojnom politikom Ministarstva i Vlade Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Ivanović je podjsetio da je samo tokom naredne godine, kroz različite projekte iz oblasti poljoprivrede, moguće investirati više od 25 miliona eura, od čega je pola bespovratna podrška.

Portal Analitika