Region

Srebrenica od Vučića očekuje 15 miliona eura

- Ne očekujemo da nam Vučić ispunjava želje, bićemo zadovoljni ako ispuni ono što je obećao - poručuju prvi ljudi Srebrenice.
Srebrenica od Vučića očekuje 15 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dolazi u Srebrenicu u srijedu 11. novembra, tačno četiri mjeseca nakon prethodne posjete kada su ga bošnjački ekstremisti kamenovali. Ovog puta, Vučić će učestvovati na investiciono-razvojnoj konferenciji „Srebrenica 2015“.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović ističe da je Vučićev dolazak na konferenciju, „nakon svega što se dešavalo“, znak da je saradnja ipak moguća.

- Glavni problem je naknada za potopljeno zemljište, jer se akumulacija HE Perućac dijelom nalazi na teritoriji Srebrenice. Od rata nije nam data ni marka, a susjednoj opštini Bajina Bašta, u Srbiji, redovno je isplaćivano. Po grubim procjenama dug je narastao na oko 15 miliona eira. Nadam se da će, nakon Vučićeve posjete, početi redovna plaćanja i da ćemo se dogovoriti o načinu i dinamici isplate zaostalih dugovanja - kaže Milovanović.

On je dodao da očekuje da će Vučić, kao ozbiljan političar, ispuniti ono što je obećao, a to je pomoć u izgradnji dječijeg vrtića i „još nekih infrastrukturnih objekata“.

- Bio bi to prvi put da Srbija pomaže Srebrenici - zaključio je Milovanović.

 Zamjenica načelnika ovog grada Biljana Rakić kaže za „Blic“ da će na konferenciji Vučić „imati posebno mjesto“, jer je Srbija izuzetno važan partner u planovima za razvoj Srebrenice.

 - Vučić je nagovijestio da su za Srebrenicu zainteresovani privrednici iz Srbije, a mi poručujemo da su oni ovde dobrodošli i da ćemo učiniti sve da im olakšamo poslovanje - poručila je Rakićeva.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika