Region

Florens Artman: Tajni dogovor tri države predao Srebrenicu raljama srpske vojske

Srebrenicu su prodali, Srebrenicu su napustili, Srebrenicu su izdali, Srebrenicu su žrtvovali, Srebrenicu su slomili. napisala je novinarka i bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala, Florans Artman u novoj knjizi "Krv realpolitike: Afera Srebrenica" koja je juče predstavljena u Sarajevu, prenosi Radiosarajevo.ba.
Florens Artman: Tajni dogovor tri države predao Srebrenicu raljama srpske vojske
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga Artman donosi priču o diplomatskoj igri i tajnom dogovoru SAD-a, Velike Britanije i Francuske zbog čega je Srebrenica u julu 1995. ostala bespomoćna u raljama srpske vojske.

Ona je naglasila kako njena knjiga zaista sadrži "smoking gun" (nepobitan dokaz) da su tri zapadne velesile, svojim dogovorom i htjenjem svojih diplomata da što prije dogovore mir, žrtvovale Srebrenicu i ostavile je, zajedno za nezaštićenim ljudima u pokušaju sigurne zone, srpskoj vojsci.

Kako podsjeća, ključni sastanak dogodio se krajem maja, kada su tri vrha države - Bil Klinton (SAD), Žak Širak (Francuska) i Džon Majdžor (Velika Britanija) dogovorili da zaustave vazdušne udare NATO-a, oduzevši ovlaštenja stranim komandantima na terenu u BiH da zatraže NATO udare. Iako je "dil" napravljen kada su snage Ratka Mladića, kao taoce uzele nekoliko UN-ovih vojnika, odluka nije promijenjena sve do pada Srebrenice.

- To je nešto što je Zapad uvijek negirao i uvijek je slao demantije kada bi se objavila ta informacija - poručila je Atman koja je aferu otkrila iščitavajući hiljade tajnih dokumenata američke vlade i diplomatskih depeša iz tog vremena.

- Nije riječ o zavjeri, već o priči kako iz dobre namjere dođemo do stravične odluke - dodalea je ona.

Ponovila je kako je mir u Bosni i Hercegovini zasnovan na srebreničkim grobnicama i ocijenila kako bi, umjesto krokodilskih suza i neiskrenih govora stranih zvaničnika svakog 11. jula u Srebrenici, bilo bolje suočiti se s istinom, priznati je i iz toga izvući pouke.

- Danas imamo Siriju, pa pouka moje knjige je: nemojte ponoviti Srebrenicu - riječi su autorke, koja je pisala i o naporima Bila Klintona da 1995. preda i Goražde u srpske ruke, što se, srećom, nije dogodilo.

Osvrnula se i na incident u Potočarima, u julu ove godine, kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić pogođen kamenom, što je osudila. No, ocijenila je šokantnim saopštenje iz EU-a koje je, nakon posjete BiH  delegacije Beogradu i izvinjenja koje su uputili Vučiću, navodilo kako je "vrijeme da se okrene novi list".

- Ne smije se okrenuti stranica koja nije pročitana - poručila je Artman.

Kazala je i kako se ne smije zaboraviti uloga Srbije u ratu u BiH, bez obzira na to što se pokušava zataškati na raznim nivoima, pa čak i u Haškom tribunalu.

- Mene je u istočnoj Bosni uhapsila jedinica Vojske Jugoslavije - podsjetila je nekadašnja ratna reporterka, te dodala kako je Munira Subašić od Klintona, prilikom njegove zadnje posjete Srebrenici, tražila da deklasifikuje sve tajne dokumente iz ovog perioda kako bi se osvijetlila jasna uloga Srbije u Srebrenici.

Izvor i foto: Radio Sarajevo

Portal Analitika