Region

Patrijarh Irinej medijator političkih sukoba u Republici Srpskoj

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej okupio je juče u Bijeljini lidere značajnijih vladajućih i opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, kako bi ih pozvao na prekid oštrih političkih sukoba koji traju već duže od dvije godine i od njih zatražio jedinstveno djelovanje u interesu tog entiteta.
Patrijarh Irinej medijator političkih sukoba u Republici Srpskoj
Portal AnalitikaIzvor

Neuobičajenom susretu najvažnijih srpskih političara iz Bosne i Hercegovine i patrijarha Irineja prisustvovali su i drugi članovi sinoda SPC. Povod je bila navedena rasprava o prijedlogu ugovora između BiH i Islamske zajednice u toj zemlji kojim bi trebalo da se reguliše njen status, a na koji su vladajuće strake u RS-u imale primjedbe, tvrdeći kako on Islamskoj zajednici daje privilegovan status u odnosu na druge vjerske zajednice.

Ali, patrijarh Irinej u izjavi novinarima taj ugovor nije ni spomenuo, već je naveo da je bilo riječi o aktuelnim problemima u društvu i stavovima koje o njima imaju političari i SPC.

- Došli smo da čujemo na koji način i kako da se kao narod, kao crkva i kao RS, postavimo prema tim problemima koji su prisutni u našem vremenu i našem životu - kazao je Irinej i dodao kako su postavljene smjernice za buduću komunikaciju.

Da je na sastanku uglavnom bilo riječi o političkim odnosima u RS, potvrdio je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik koji je kazao kako su iz SPC-a stigli pozivi na "jedinstvo i uvažavanje".

- Poziv na jedinstvo koji je uputio Sveti arhijerejski sinod i pogotovo patrijarh Irinej, apsolutno treba razumjeti i shvatiti kao potrebu usuglašavanja i političkog smjera koji podrazumijeva staloženost, i mirno rješavanje problema između političara u Republici Srpskoj - kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, inače Dodikov politički oponent, kazao je kako je zaključeno da u budućoj komunikaciji mora biti više tolerancije i uvažavanja drugačijih stavova.

Podsjećamo, u srpskom entitetu BiH već više od dvije godine traje oštar sukob između dva politička bloka - onog okupljenog oko Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i drugog oko Srpske demokratske stranke (SDS). Sukob je proteklih mjeseci dodatno zaoštren optužbama za izdaju nacionalnih interesa, odnosno za kriminal i korupciju.

Izvor i foto: Tportal.hr

Portal Analitika