Region

Naredba da se neće sprovoditi istraga ko je bacio bombu na kuću Šekija Radončića

Kantonalno Tužilaštvo u Sarajevu, obavijestilo je, nakon 11 godina i tri mjeseca, novinara i publicistu Šekija Radončića, da protiv N.N. osobe koja je neposredno ispred njegove kuće bacila bombu neće provoditi istragu.
Naredba da se neće sprovoditi istraga ko je bacio bombu na kuću Šekija Radončića
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Radončić potvrdio za Fenu, u svom obavještenju Tužilaštvo navodi da je „donijelo Naredbu da se istraga neće provoditi protiv N.N. osobe zbog krivičnog djela izazivanja opće opasnosti“, a „povodom eksplozije ručne bombe od dana 3.7.2004. godine u Sarajevu, jer je nastupila apsolutna zastara krivičnog gonjenja“.

Zanimljivo je da Tužilaštvo svoje obavještenje nije uputilo na ime Šekija Radončića, već na ime njegove majke i što je još zanimljivije potpisuje ga „šef Odjela za privredni kriminalitet“, a ne, što bi bilo mnogo prirodnije, šef Odjela općeg kriminaliteta. Inače, odmah nakon izvršenog uviđaja sarajevska policija je izdala saopštenje u kojem je to krivično djelo okvalifikovala kao „terorističi čin“.

Navedenog dana, nepoznata osoba, ili više njih, aktiviralo je bombu ispred kuće novinara, publiciste i istražitelja ratnih zločina Šekija Radončića oko pet sati ujutru, a od posljedice detonacije polomljena su stakla na prozorima njegove kuće. Prethodne večeri, Radončić je učestvovao u emisiji TV Crne Gore „Otvoreno“, u kojoj je govorio o nezakonitom deportovanju bosanskohercegovačkih izbjeglica uhapšenih na teritoriji Crne Gore tokom maja 1992. godine, kasnije pobijenih u Republici Srpskoj. Emisiju su putem satelita i kablovske televizije mogli posmatrati i građani BiH.

I crnogorska policija je u vezi s ovim slučajem ispitala nekoliko osoba koje je Radončić pominjao u svojim tekstovima, no nije uspjela da otkrije ko je aktivirao bombu.

 

Portal Analitika