Društvo

Deklaracija Vlade povodom 24. oktobra, Dana Ujedinjenih nacija

Povodom 24. oktobra, Dana Ujedinjenih nacija, kada se obilježava 70 godina od osnivanja Svjetske organizacije, Vlada Crne Gore je, na sjednici održanoj 22. oktobra 2015. godine, usvojila sljedeću Deklaraciju:
Deklaracija Vlade povodom 24. oktobra, Dana Ujedinjenih nacija
Portal AnalitikaIzvor
DEKLARCIJA
 
‐ Crna Gora potvrđuje svoju nepokolebljivu privrženost preambuli, ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija, koji jednako danas, kao i 1945. godine, predstavljaju temelj međunarodnog prava i osnovu za regulisanje globalnog djelovanja i odnosa između država. Crna Gora se zalaže za međunarodni poredak koji će biti zasnovan na poštovanju međunarodno‐pravnih obaveza, posebno onih koje proističu iz Povelje UN.
 
‐ Crna Gora odaje priznanje Ujedinjenim nacijama za ostvarenja i rezultate iz proteklih sedam decenija u cilju ostvarivanja Poveljom predviđenih ideala. Posebno izdvajamo ulogu i doprinos Svjetske organizacije očuvanju i unapređenju svjetskog mira i bezbjednosti, ekonomskom i dekomkratskom razvoju, promociji ljudskih prava i sloboda, kao i iskorjenjivanju siromaštva. Snažne UN, kao stožer multilateralizma, koje će nastaviti da daju efikasne odgovore na sve kompleksnije globalne prijetnje će u budućnosti biti još potrebnije.
 
‐ Crna Gora prepoznaje rastuću potrebu i odgovorno pristupa reformisanju sistema Ujedinjenih nacija, kako bi Organizacija bila u stanju da na efikasan način odgovori savremenim izazovima sa kojima se svakodnevno suočava. U tom pravcu, Crna Gora, okupljanjem svih UN agencija pod krovom Eko zgrade i promovisanjem njihovog koherentnog i efikasnog djelovanja, nastavlja da nadograđuje primjenu koncepta „Djelujući kao jedan“ u zemlji. U kontekstu reforme UN, takođe izdvajamo nužnost što skorije i sveobuhvatne reforme Savjeta bezbjednosti, sa ciljem da članstvo i djelovanje ovog glavnog organa adekvatno odgovori modernim geopolitičkim realnostima i izazovima.
 
‐ Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju regionalnog i međunarodnog mira, čvrsto ubjeđena da akcenat treba dati preventivnom pristupu, odnosno miroljubivim metodama i diplomatskim sredstvima kao najboljem načinu za smirivanje tenzija i trajno rješavanje konflikata. Crna Gora će težiti da poveća svoje prisustvo i angažman u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, na taj način direktno doprinoseći stabilizaciji kriznih situacija.
 
‐ Kao država koja baštini i koja je kroz istoriju gajila multietnički, multikulturni i multireligijski sklad i toleranciju, Crna Gora visoko drži do poštovanja i promocije ljudskih prava i vladavine prava, na nacionalnom i globalnom nivou, zasnovanim na principima jednakosti i uvažavanju ljudskog dostojanstva i diverziteta. Crna Gora potvrđuje opredjeljenost da aktivno učestvuje u radu UN tijela, u prvom redu Savjeta za ljudska prava, koje imaju mandat da obezbjede unapređenje ljudskih prava za sve osobe. Povrđujemo posvećenost principu da su ljudska prava univerzalna, neotuđiva i neodvojiva.
 
‐ Shodno Ustavnom opredjeljenju, Crna Gora je snažno privržena održivom razvoju koji predstavlja nacionalnu stratešku smjernicu i odrednicu u svim njegovim dimenzijama. Svjesni univerzalnosti usvojene Agende za održivi razvoj do 2030. godine i Ciljeva održivog razvoja, prepoznajemo važnost i obavezu da kroz odgovorne nacionalne napore pružimo što veći doprinos globalnoj implementaciji u cilju postizanja održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sve, kao i iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva u svijetu.
 
‐ Crna Gora će nastaviti da bude pouzdan i odgovoran partner Ujedinjenim nacijama, predano posvećena aktivnostima na promociji univerzalnih vrijednosti i ostvarivanju zajedničkih ciljeva.
Portal Analitika