Region

Orić negirao krivicu za ratne zločine

Nekadašnji ratni komandant Srebrenice Naser Orić izjasnio se pred Sudom BiH da nije kriv za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima na području Bratunca i Srebrenice prema optužnici podignutoj 27. avgusta ove godine.
Orić negirao krivicu za ratne zločine
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Orićev saborac Sabahudin Muhić takođe se izjasnio da nije kriv, piše sarajevski portal Klix.

"Sada će predmet biti upućen sudskom vijeću na glavne pretrese. Preuranjeno je govoriti o ishodu dok Tužilaštvo ne počne izvođenje svojih dokaza", rekla je za Klix Lejla Čović, jedan od advokata Nasera Orića.

U optužnici koju je Sud BiH potvrdio 10. septembra navodi se kako je Orić sa Sabahudinom Muhićem 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac počinio ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je na prethodnom ročištu saopštilo kako ima 30 iskaza i 10 direktnih svjedoka o navodnim zločinima koji su navedeni u tri tačke optužnice, a prema kojima su Orić i Muhić optuženi za ubistva Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Orićeva odbrana izjavila je kako Tužilaštvo nema kredibilne svjedoke, što će dokazati tokom postupka, te da su njihove izjave kontradiktorne. Istakli su i kako ne postoje dokazi za osnovanu sumnju protiv Orića.

Početkom mjeseca Sud BiH ublažio je mjere zabrane Oriću i proširio mu kretanje na područje cijele Federacije BiH.

Do tada mu je bilo dozvoljeno kretanje samo u dva kantona u Federaciji BiH, i to u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom.

Na snazi su ostale mjere zabrane putovanja van zemlje, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Podsjetimo, Naser Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna po Interpolovoj potjernici koju je raspisala Srbija, gdje je otišao na obilježavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Haški tribunal pravosnažno ga je oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici 2008. godine.

Klix

Portal Analitika