Društvo

Projekat ZZZCG povećao zapošljivost OSI

Sajam zapošljavanja namenjen osobama sa invaliditetom (OSI) održan je danas u poslovnom kompleksu Turističko-ugostiteljskog preduzeća “Durmitor” u Bijelom Polju, kao dio projekta "Odvažnije do posla", koji je finasijski podržao Zavod za zapošljavanje Crne Gore.
Projekat ZZZCG povećao zapošljivost OSI
Portal AnalitikaIzvor

“Opština Bijelo Polje je jedina opština koja budžetom izdvaja redovana godišnja sredstva za rad organizacija za osobe sa invaliditetom” “Opština Bijelo Polje je jedina opština koja budžetom izdvaja redovana godišnja sredstva za rad organizacija za osobe sa invaliditetom”

Projekt “Odvažnije do posla” počeo je sa realizacijom 2. marta tako da su, kako je danas naglašeno, svi planirani rezltati  i ostvareni. Ukupna vrijednost projekta iznosi 41.431 eura, od kojih je 40.531 eura izdvojio Zavod za zapošljavanje, a 900 eura PU Obrazovanje odraslih “Durmitor”.

"Cilj projekta je da se kroz osnaživanje, motivisanje i obrazovanje osoba sa invaliditetom i promociju subvencija koje proizilaze iz zapošljavanja osoba sa invaliditetom i njihovu vidljivost u društvu poveća njihova zapošljivost", saopštili su organizatori Sajama, prenosi RTCG.

Kako je sasopšteno na sajmu, kroz realizaciju projektnih aktivnosti došlo je do unapređenja kompetenci ukupno 15 osoba sa invaliditetom u traženju posla, od kojih jedan prolazi obuku za zanimanja kuvar, dok sedam uspješno prolazi obuku za zanimanje pomoćni kuvar. Kroz projekat je obezbijeđenja stručna praksa u trajanju od dva mjeseca, što će dodatno doprinijeti razvijanju novih znanja i vještina, te im na taj način omogućiti lakše zapošljavanje, istakli su organizatori.

Potpredsjednik Opštine Tufik Bojadžić ističe da je određeni broj osoba sa invaliditetom zapošljen i u samoj lokalnoj samoupravi, formirala Kancelariju za osobe sa invaliditetom i dala praktičan primjer i doprinos kako i ostali da se uključe u rješavanje tog problema.

“Opština Bijelo Polje je jedina opština koja budžetom izdvaja redovana godišnja sredstva za rad organizacija za osobe sa invaliditetom”, kazao je.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja predvidjelo je povlastice koje poslodavci imaju prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a to su bespovratna sredstva za prilagođavanje radnom mjestu u iznosu od sto odsto opravdanih troškova i kreditna sredstva po povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata kod zapošljavanja lica sa invaliditetom u iznos od sto osto opravdanih troškova, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenata u iznosu od sto odsto opravdanih troškova i subvenciju zarada lica sa invaliditetom, istakao je predstavnik tog Ministarstva Jasmin Lukačević.

"Kroz projekat je obezbijeđenja stručna praksa u trajanju od dva mjeseca"

On je naglasio da se donošenjem Zakona o retifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija pod pravima osoba sa invaliditetom, Crna Gora obavezala da će osigurati i promovisati puno ostvarenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, bez ikakve diskriminacije.

“Po osnovu invaliditeta to se odnosi na preduzimanju mjera i akcija i donošenje nove i izmjeni postojeće zakonske regulative. Takođe, donesena je i strategija za integraciju lica sa invaliditetom u Crnoj Gori za period 2008 – 2016. kojom je unaprijeđen programski okvir za lica sa invaliditetom. Strategijom su obuhvaćene mjere programske politike u domenu zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, stručnog osposobljavanja i zapošljavanja", rekao je Lukačević, istakavši da je posebna pažnja je posvećena obezbjeđenju zakonodavnog okvira koji se odnosi na lica sa invaliditetom, kako bi se stvorili uslova za povećanje broja zaposlenih.

Savjetnica u bjelopoljskom Birou rada Sladjana Nedović kazala je da je u svojim aktivnostima ZZZCG još od 2006. osmislio i započeo  "Sunačanu radionicu", što predstavlja prvu priliku za zapošljavanje osoba s invaliditetom, koje su angažovane na izradi čestitki i suvenira.

“Iz godine u godinu nove ideje za takve  i slične programe osmišljavala su udruženja osoba sa invaliditetom a Zavod ih je podržavao kroz programe javnih radova”, saopštila je Nedović.

Portal RTCG

Portal Analitika