Društvo

O Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti razgovarano i sa Misijom OSCE

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović razgovarao je danas sa šeficom Misije OSCE u Crnoj Gori ambasadorka Janinom Hrebičkovom i njenim saradnicima/ama. Ambasadorka je pohvalila saradnju koju Misija OSCE u Crnoj Gori ima sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, kao i redovnu komunikaciju i konsultacije u vezi sa realizacijom zajedničkih mjera, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjiska prava.
O Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti razgovarano i sa Misijom OSCE
Portal AnalitikaIzvor

- Na sastanku su razmijenjena mišljenja o najaktuelnijim temama o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti. Podržana je praksa Ministarstva da razgovara sa predstavnicima/ama svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i nakon završetka Javne rasprave. Prihvaćena je sugestija Misije OSCE u Crnoj Gori da se aktivno uključe u dijelu pojašnjavanja termina slobode vjeroispovjesti prema međunarodnim standardima. Zaključeno je da je ta  pomoć dobrodošla, naročito u periodu nakon što Ministarstvo dobije zajedničko mišljenje Venecijanske komisije i ODIHR-a o Nacrtu zakona - navodi se u saopštenju.

Ministar je konstatovao da je Misija OSCE u Crnoj Gori veoma vrijedan partner u aktivnostima jačanja svijesti o ljudskim pravima, poštovanju i edukaciji u vezi sa istim. Naročito je snažna podrška Misije u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti, jačanju politika jednakosti odnosno postizanja jednakih mogućnosti za žene i muškarce u našem društvu. Zajednički je zaključeno da je neophodno uraditi analizu potpisanih Memoranduma sa lokalnim samoupravama.

Na ovom sastanku razgovarano je o mogućem unapređenju rješenja za implementaciju Rezolucije 1325, predlogu, koji se često ističe, o izradi Nacionalnog plana za sprovođenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-žene, mir i bezbjednost, te regionalnoj konferenciji koja bi omogućila da se razmjene iskustva iz regiona i pronađe najbolji model za njenu uspješnu implementaciju.

Misija OSCE u Crnoj Gori će, u narednom periodu, svoju pažnju usmjeriti u većoj mjeri na pružanje podrške osobama sa invaliditetom, što je u daljem kontekstu, produbljivanje već odlične saradnje koju ostvaruje sa resornim Ministarstvom.

Ministar je izjavio da je novi Zakon o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom prešao u nadležnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Činjenica da osobe sa invaliditetom treba vidjeti u korpusu zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, ane kroz socijalni vid zaštite, govori značajno o iskoraku koji je napravljen ove godine, usvajanjem novog Zakona.

Portal Analitika