Komentar

Garčević: Kontinuirani dijalog sa građanima rezultat je rasta podrške za članstvo u NATO

Najnovije Istraživanje Ipsos stratedžik marketinga pokazalo je da u ovom trenutku većina građana Crne Gore njih 52% bi, ukoliko bi bio održan referendum, podržala članstvo Crne Gore u NATO.
Garčević: Kontinuirani dijalog sa građanima rezultat je rasta podrške za članstvo u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Za komentar, Skala radio je pitao Veska Garčevića, nacionalnog koordinatora za NATO koji je kazao da posljednja istraživanja koja su rađena sa više agencija ukazuju na trend rasta podrške što je proizvod rada, odnosno intenzivne kampanje.

Dijalog koji nije bio prekidan ni tokom ljeta u Crnoj Gori ima nekoliko slojeva u organizaciji više događaja, poput današnje konferencije u Kotoru, na temu NATO i turizam.

Teme koje možda na prvi pogled nijesu vezane za ono što ljudi direktno povezuju sa NATO-m, ali su u širem kontekstu dio jednog okruženja u kome će se Crna Gora naći, ukoliko dobije poziv za ulazak u alijansu.

“Takođe rezultati istraživanja govore da smo u ove aktivnosti uključili različite društvene grupe, kao što su penzioneri, sada i borci, i studenti na sjeveru i jugu CG. Na ovaj način nastavićemo da radimo i sljedećih mjeseci u očekivanju odluke o pozivu u decembru”, kazao je Garčević.

On vjeruje da će trend rasta ostati isti, da će građani umjeti da prepoznaju i da se na osnovu argumenta odluče zašto je članstvo u NATO ono što bi trebalo da donese dobrobit, odnosno koje su prednosti.

Kada je u pitanju turizam, u kontekstu NATO-a, Garčević je mišljenja da je jedan od najvažnijih preduslova kada se tiče izbora zemlje o kojoj turisti razmišljaju, sigurnost i bezbijednost.

“Ono što se posljednjih godina dešava na evropskom turističkom tržištu je da se prije svega evropski turisti okreću evropskim destinacijama, zato što se one smatraju sigurnijim i bezbjednijim za turizam. Neke destinacije koje su bile vrlo popularne samo do prije nekoliko godina, upravo zbog nedostatka bezbijednosti i osjećaja nesigurnosti, počinju da bivaju napuštene od strane turista. U tom kontekstu treba gledati i težnju CG da postane članica NATO-a”, zaključio je Garčević. (Skala Radio)

Portal Analitika