Komentar

LIPKA: Svi sada priznaju vaše rezultate

Crna Gora je tokom ove godine, za razliku od prethodne, ostvarila ubjedljive rezultate iz četiri prioritetne oblasti za uručivanje NATO pozivnice, a te rezultate sada priznaju i najmoćnije članice, koje su ubijeđene da treba da budete dio tog vojno-političkog saveza – ocijenio je ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka. On je, u razgovoru za Pobjedu, podsjetio kako je naša zemlja od NATO-a dobila uslove koji se odnose na reformu vojske i bezbjednosnog sektora, vladavinu prava i javnu podršku.
LIPKA: Svi sada priznaju vaše rezultate
Portal AnalitikaIzvor

- NATO je već konstatovao da je reforma vojske i reforma bezbjednosnog sektora završena i da to više ne predstavlja nikakvu prepreku za uručivanje pozivnice. Što se tiče vladavine prava, i NATO i Evropska unija su konstatovali da je Crna Gora u ovoj oblasti napravila veliki napredak i da nastavlja da ispunjava postavljene kriterijume, tako da ni to neće biti prepreka. Što se tiče javne podrške, tu još uvijek postoji određena rezerva jer se ona kreće između 42 i 45 procenata, a NATO bi volio da vidi podršku od 50 odsto. Upravo iz tog razloga Vlada Crne Gore sada realizuje intenzivnu kampanju, koja je jako dobra i u kojoj učestvuju najviši predstavnici države – naveo je Lipka.

Ambasador Slovačke ističe kako naša zemlja ima veliku podršku članica NATO-a, između kojih se, kako je naveo, stvorila pogodna atmosfera za uručivanje pozivnice.

- Sve članice uključujući i velike zemlje poput Amerike, Francuske, Njemačke i Velike Britanije priznaju vaše rezultate i ubijeđeni su da treba da dobijete poziv. Prije godinu dana nijeste pokazali rezultate koje imate danas. Osim toga, nije bilo ni vrijeme, jer NATO još nije dospio do te razine političke svijesti da je potrebno proširiti savez. To prosto nije jednostavna odluka, jer proširenjem saveza zapravo zemlji koju primate dajete garanciju da ćete je štititi. NATO, ako već daje garanciju, onda mora biti ubijeđen da ta zemlja zaista vrijedi toga – objašnjava Lipka.

Podsjetivši da se za dobijanje poziva prije svega moraju poklopiti rezultati Crne Gore i političko raspoloženje u samom NATO-u, ambasador Slovačke ocjenjuje kako se ove godine, za razliku od prošle, to i dogodilo.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_56578
29.09.2015. 14:19

Mozda ako bi mu se jos koji hotel sredio, otvorio bi bolje pisak.

2
4
G Guest_25488
29.09.2015. 12:55

Od strane Lipke je to rečeno kratko i jasno.Problem je u tom što proruska i SPC-ovska tkz opozicija ne razumije kratke i jasne poruke civilizovanog svijeta. Njima to sve treba nacrtati...

7
2
G Guest_83554
29.09.2015. 14:36

NACRTAJE , pa da vidimo ?

0
5
G Guest_83554
29.09.2015. 11:58

... jer se ona kreće između 42 i 45 procenata, ?? ....a NATO bi volio da vidi podršku od 50 odsto. ,,,??? hahahahaha, O"BOZE ! Zaista smijesni ISKAZI - Ambasadora Slovačke .

4
6