Komentar

LUKŠIĆ: Podrška primjeni globalnog razvojnog okvira

Crna Gora snažno podržava sveobuhvatnu primjenu globalnog razvojnog okvira do 2030, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić tokom posjete Ujedinjenim nacijama.
LUKŠIĆ: Podrška primjeni globalnog razvojnog okvira
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Crna Gora snažno podržava usvojenu univerzalnu, ambicioznu i transformativnu agendu za održivi razvoj do 2030. godine. Svjesni važnosti implementacije Agende, inicirali smo proces izrade nove strategije za održivi razvoj koja će uključiti ciljeve sadržane u 2030 agendi", kazao je Lukšić.

On je ocijenio značajnim što su odgovorne institucije uz aktivno učešće svih zainteresovanih strana u procesu donošenja odluka na svim nivoima našle svoje mjesto u novom razvojnom okviru.

Lukšić je, takođe, podsjetio na poštovanje ljudskih prava, mir i sigurnost, dobro upravljanje i vladavinu prava kao preduslove za održivi razvoj. U tom smislu, istakao da je poštovanje ovih principa na svim nivoima ključno za sprovođenje razvojnih ciljeva, posebno u pravcu jačanja održivog ekonomskog razvoja, iskorjenjivanja gladi i siromaštva, kao i zaštite ljudskih prava i sloboda.

Ukazano je i na značaj posvećenog djelovanja svih zemalja u pravcu obezbjeđivanja inkluzivnih političkih procesa koji će omogućiti aktivno učešće svih zainteresovanih strana.

"Neophodno je u kontinuitetu raditi na izgradnji povjerenja u institucije i snaženju podrške izradi javnih politika i vrijednosti ključnih za sprovođenje cilja 16, koji se odnosi na izgradnju mirnih i inkluzivnih društava, obezbjeđivanje pristupa pravdi za sve i izgradnji efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija na svim nivoima", zaključio je Lukšić.

Na marginama Samita UN-a o održivom razvoju, potpredsjednik Lukšić je imao kratke susrete se potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom i ministrom vanjskih poslova Bugarske Danielom Mitovim.

"Trodnevni samit u okviru kojeg se juče obratio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama završen je i predstavlja istorijsku prekretnicu u utvrđivanju razvojnih politika i programa sa ciljem iskorjenjivanja siromaštva i nejednakosti, kao i postizanja ljudskog dostojanstva. Zemlje su se obavezale da preduzmu konkretne aktivnosti na planu sveobuhvatne implementacije transformativne i ambiciozne agende za održivi razvoj do 2030", kazali su u MVEPI.

Portal Analitika