Komentar

VUJANOVIĆ: Crna Gora je spremna da smanji nacionalnu emisiju gasova

Posvećenost Crne Gore politici održivog razvoja je nesumnjiva. Ona predstavlja njenu stratešku razvojnu politiku i odrednicu u svim dimenzijama društveno-ekonomskog razvoja. Ustavno opredjeljenje Crne Gore kao ekološke države. Crna Gora je spremna da podrži globalni klimatski dogovor smanjenjem nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte za 30 odsto do 2030. godine u odnosu na referentni nivo iz 1990.g, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na plenarnom sastanku UN-ovog Samita za usvajanje razvojnog programa nakon 2015. godine koji se održava u Njujorku.
VUJANOVIĆ: Crna Gora je spremna da smanji nacionalnu emisiju gasova
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora, kako ističe Vujanović, snažno podržava usvajanje razvojne agende za period poslije 2015. godine. Potvrđuje svoju opredijeljenost da je u potpunosti implementira.

- Pred nama je izuzetno zahtjevan zadatak implementacije praćenje agende praćenja ostvarenog progresa. U ispunjavanju ovog zadatka se moramo rukovoditi osnovnim principima inkluzivnosti, osnaživanja, trasnparentnosti i poštovanja ljudskih prava. Zalažući se za izradu transformativne agende koja će biti zasnovana na principu poštovanja ljudskih prava, smatramo da univerzalno poštovanje ljudskih prava predstavlja mjerilo uspjeha implementacije razvojne agende do 2030 - kazao je Vujanović saopšteno je iz njegovog kabineta.

Pozdravljamo centralnu ulogu Političkog foruma na visokom nivou za praćanje i ocjenu implementacije agende na globalnom nivou.

- Utvrđeni ciljevi održivog razvoja adresiraju širok spektar međusobno povezanih pitanja i izazova. Dijelimo uvjerenje da je svaka država odgovorna za sopstveni društveni i ekonomski razvoj. Zato nacionalne strategije održivog razvoja trebaju biti utemeljene na pristupu da su  poizvodnja dobara i pružanje usluga ključnih za unapređenje materijalnog i duhovnog blagostanja stanovništva. Da zahtijevaju održivo upravljanje s četiri osnovne neophodne grupe nacionalnih resursa: ljudskim, društvenim, prirodnim i ekonomskim. Kapaciteti ključnih nacionalnih resursa moraju ostati održivi, čuvajući « pravo na razvoj » svakoj narednoj generaciji. Pravo na razvoj treba posmatrati u odnosu na pravo čovjeka, porodice i porodičnih vrijednosti i relevantnih društvenih grupa na državnom nivou i nivou lokalnih zajednica.  Suštinu održivosti treba da čine konzistente političke akcije usmjerene na razvoj resursa , stimulišući investicije sa tako postavljenim ciljem i sprječavajući odluke koje umanjuju naše nacionalne resurse - kazao je Predsjednik Crne Gore.

 On navodi da nacionalne strategije održivog razvoja, podržane integrisanim nacionalnim finansijskim okvirima za održivi razvoj, moraju biti osnažene efikasnim mehanizmima međunarodnog ekonomskog okruženja.

-  Takođe u procesu njihovog razvoja i implementacije, ali i utvrđivanja okvira za praćenje i odgovornost na svim nivoima, neophodna je tijesna saradnja sa svim zainteresovanim subjektima, uključujući parlamente, civilni i poslovni sektor i akademsku zajednicu. Inkluzivan pristup je preduslov uspjeha imeplementacije buduće razvojne agende.

Vjerujemo da implementacija post-2015 razvojne agende i ciljeva održivog razvoja mora biti ostvarena, kako je sadržano u završnom dokumentu Samita, u okvirima revitalizovanog globalnog partnerstva za održivi razvoj i podržana od strane konkretnih politika i aktivnosti utvrđenih u Akcionoj agendi iz Adis Abebe, koja čini sastavni dio sveobuhvatne razvojne agende do 2030 - poručio je Vujanović

Predsjednik je istakao da je posvećenost Crne Gore politici održivog razvoja je nesumnjiva.

- Ona predstavlja njenu stratešku razvojnu politiku i odrednicu u svim dimenzijama društveno-ekonomskog razvoja. Ustavno opredjeljenje Crne Gore kao ekološke države, pored političke volje, u prethodnom dvodecenijskom periodu, zahtijevalo je posvećenost, istrajnost, hrabre odluke i značajna finansijska ulaganja. Taj pristup je naročito bio značajan u  prevazilaženju negativnih tendencija koje su generisane u periodu tranzicije društva i kasnije pod uticajem globalne ekonomske krize. Iako suočeni sa brojnim izazovima, u Crnoj Gori smo ipak istrajali u namjeri da društveno-ekonomski razvoj učinimo održivim, a prirodne resurse očuvamo i za generacije koje dolaze. Crna Gora je među prvim državama u regionu Jugoistočne Evrope koja je uspostavila strateški i institucionalni okvir za održivi razvoj u skladu sa standardima razvijenih zemalja Evropske unije - poručio je Vujanović.

- Uspješan Samit o post-2015 razvojnoj agendi, kojem je prethodila Konferencija o finansiranju za razvoj u Adis Abebi na kojoj je usvojen finansijski okvir za održivi razvoj, predstavljaju snažan podstrek intenziviranju napora za usvajanje sveobuhvatnog, ambicioznog i pravno obavezujućeg dogovora o klimi krajem 2015. koji bi bio primjenjiv na sve zemlje.  Vjerujemo da ćemo da kraja godine imati usaglašen klimatski dogovor što bi ujedno bila još jedna potvrda odgovornosti i spremnosti svih zemalja i zainteresovanih subjekata da implementiraju obaveze novog poglavlja u razvojnoj istoriji. U tom kontekstu Crna Gora je spremna da podrži globalni klimatski dogovor smanjenjem nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte za 30 % do 2030 .g u odnosu na referentni nivo iz 1990.g - poručio je Vujanović.

Crna Gora posvećena postizanju rodne ravnopravnosti: Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović se tokom boravka u Njujorku u sjedištu UN obratio i učesnicima sastanka globalnih lidera na temu jednakosti polova i jačanja uloge žena.

- Dvije decenije nakon usvajanja Pekinške deklaracije, važno je napraviti analizu ostvarenih dostignuća, kao i definisati sljedeće korake u rješavanju izazova za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanja društvenog tretmana žena i djevojčica na nacionalnom i međunarodnom nivou. Crna Gora je značajno unaprijedila svoj zaknodavni i normativni okvir za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje položaja i uloge žena i djevojčica. Nacionalni plan za postizanje rodne ravnopravnosti za period 2013.-2017. je urađen na osnovu Pekinške Platforme za akciju, kao i drugih međunarodnih dokumenata u ovoj oblasti. Kompletna implementacija ovog Plana unaprijediće ulogu žena u svim sektorima društa, a posebno njihov društveno-ekonomski status. Napravljene su izmjene Zakona o rodnoj ravnopravnosti  kako bi se obezbijedila rodna ravnopravnost u svim sferama života, uključujući jednako učešće žena i muškaraca u procesu odlučivanja - rekao je Vujanović tom prilikom.

Svjesni smo, kako dodaje, da puna rodna ravnopravnost još uvijek nije postignuta i da su pred nama brojni izazovi.

- Imajući u vidu da rodna ravnopravnost i osnaživanje društvenog vrednovanja žena katalizatorski pozitivno utiče na mnoge oblasti razvoja ovo pitanje se opravdano našlo u Agendi održivog razvoja do 2030.  Crna Gora je snažno zagovarala definisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena kao samostalnog cilja, kao i uključivanje rodnih aspekata i indikatora u sve ostale ciljeve novog razvojnog okvira. Uvjeren sam da Agenda održivog razvoja do 2030. predstavlja prekretnicu za buduće napore međunarodne zajednice u rješavanju pitanja rodne ravnopravnosti - rekao je Predsjednik.

- Stoga je Crna Gora posvećena implementaciji svih nacionalnih i međunarodnih standarda za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanja položaja i djelovanja žena i djevojčica. Takođe je snažno posvećena punoj implementaciji izmijenjenog Zakona o rodnoj ravnopravnosti kako bi obezbijedila puno i efikasno učešće žena i jednake mogućnosti za liderstvo na svim nivoima odlučivanja u političkom, ekonomskom i javnom životu. Crna Gora će preduzeti sve neophodne aktivnosti za integrisanje rodnog aspekta u sve nacionalne politike i strateške planove. Osim toga, ona će sprovesti aktivnosti na podizanju svijesti i edukativne kampanje protiv nasilja nad ženama i uključiće snažno muškarce i dječake u borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama - poručio je Vujanović

Portal Analitika