Abiznis

ME: Udio energije iz obnovljivih izvora obaveza iz članstva u Energetskoj zajednici

Nije tačno da Prijedlogom zakona o energetici Ministarstvo ekonomije proizvodnju iz obnovljivih izvora definitivno definiše kao javni interes, već je od javnog interesa ostvarivanje obaveznog udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, navodi se u reagovanju resornog ministarstva povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.
ME: Udio energije iz obnovljivih izvora obaveza iz članstva u Energetskoj zajednici
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, MANS je danas i zvanično podsjetio Zakonadavni odbor na činjenicu da je, kako tvde, za izglasavanje Zakona o energetici potrebna kvalifikovana većina o čemu pored obaveze propisane Ustavom Crne Gore svjedoči i dosadašnja praksa koju je sprovodio pomenuti odbor.

Iz Ministarstva ekonomije poručuju da je sve u skladu sa obavezama preuzetim potvrđenim međunarodnim ugovorom, odnosno Sporazumom o formiranju Energetske zajednice, čiji je Crna Gora član, kako to jasno piše u predloženom zakonskom tekstu.

Takođe, kako navode Prijedlogom zakona o energetici se kao djelatnost od javnog interesa utvrđuje proizvodnja električne energije.

"Nije tačno ni da je procenat obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji „na nivou EU postavljen na 20 odsto od ukupne proizvodnje na nivou države“ već je taj procenat od 20 odsto postavljen na nivou Evropske Unije a ne država pojedinačno. To znači da svaka država EU ima svoj udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji, koji varira od deset odsto do 49 odsto. Takođe nije tačna ni formulacija da je taj procenat na nivou EU postavljen na 20 odsto od ukupne PROIZVODNJE, kako to tvrdi MANS, već se radi o udjelu energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj POTROŠNJI energije u državi", poručuju iz Ministarstva ekonomije.

Takođe, kako poručuju, nije tačno da ga Ministarstvo ekonomije „velikodušno“ postavlja na čak 33 odsto već je Energetska zajednica na 10. ministarskom sastanku obavezala zemlje članice pa samim tim i Crnu Goru da implementira Direktivu EU 2009/28 koja se odnosi na obnovljive izvore energije.

"Na ministarskom sastanku Energetske zajednice čiji je član i Crna Gora, u skladu sa metodologijom direktive, određen je za svaku državu članicu nacionalni cilj udjela obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj energetskoj potrošnji u 2020. godini. Za Crnu Goru je to 33 odsto", tvrde iz Ministarstva ekonomije.

Ponavljaju da, što se tiče podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ove odredbe nijesu novina u predloženom tekstu, već postoje u važećem Zakonu o energetici i uvedene su još 2010. godine, u skladu sa Direktivom EU 2009/28 o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora.

"Dakle, radi se o podsticajima koje primjenjuju zemlje EU, kao i zemlje članice Energetske zajednice. Direktivom je definisano da države članice uvode efektivne mjere kako bi osigurale da udio energije iz obnovljivih izvora bude jednak ili premaši udio naveden u okvirnim smjernicama Direktive", zaključuje se u reagovanju Ministarstva ekonomije.

Portal Analitika